Idag är det semmeldagen och du har väl inte missat årets stora semmelnyhet ”Semmelwraps”. Semmelwrapsen är helt enkelt en tunnbrödsrulle fylld med krämig grädde och nötig mandelmassa, alltså precis samma smaker men på ett helt nytt sätt.
Semlan är ett klassiskt och för många ett heligt bakverk, som man inte får ändra på. Men då de flesta verkar gå med på andra mindre bra modifieringar av semlan, såsom aprikoskärnor istället för mandel i mandelmassan, aromer istället för riktiga smaker och att bullarna numera allt som oftast är rena kemibakverket, tycks inte många bry sig om.  Semmelwraps består också av exakt samma komponenter och proportioner som den klassiska semlan, det är bara egentligen serveringsformen som skiljer sig från originalet. Själv tycker jag det är kul när man kan förnya och modifiera klassiska rätter och bakverk, fast man måste vara noga med att behålla lite av de genuina grunderna som smak och ingredienser för att kunna kalla det för en ny version och inte något helt nytt, som givetvis också kan bli lyckat.

Jag använder mig i stort sett samma recept till mina wraps som till mina vanliga semlor, skillnaden är väl att jag plockat bort hjortronsaltet, då det ändå inte har någon effekt här. Receptet på mina vanliga semlor och även hur du gör hemlagad mandelmassa kan du hitta här.

Till ca 12 Semmelwraps

25g Jäst
2 1/2 dl Vatten (mjölk)
5dl Dinkelsikt (vetemjöl)
1 ägg
1 dl Muscovadosocker
75 g Rumsvarmt smör
2 tsk Salt
3-4 dl Dinkelsikt (Vetemjöl)
2 tsk Nymald kardemumma

Gör så här

1. Gör först fördegen genom att röra ut jästen i vattnet (mjölken).

2. Tillsätt 5 dl dinkelsikt eller vetemjöl om du hellre vill använda det.

3. Rör ihop till en elastisk kladdig deg.

4. Låt sedan degen vila under bakduk i ca 1-2 timmar eller tills degen blivit dubbelt så stor.

5. Blanda i de övriga ingredienserna och knåda för hand eller i dagblandare till en bra deg. Den ska inte fastna på kanterna men samtidigt vara spänstig och elastisk.

6. Täck degen och låter åter vila under bakduk i ytterligare 1-2 timmar eller tills degen jäst till dubbel storlek.

7. Vänd upp degen på ett bakbord och dela upp degen i 10 lika stora bitar (ca60-70g). Rundriv dem till runda bullar och låt sedan jäsa  under bakduk i ca 30 minuter.

8. Kavla ut bullarna till runda wraps (tunnbröd) ca 20 cm i diameter eller ca 2 mm tjocka.

9. Baka sedan av dem antingen på en varm baksten eller på en varm plåt på 225º i ca 2 minuter eller tills de är färdiga, men se upp så att du inte bakar dem för mycket, de får inte bli spröda och hårda, då kan de wrapsen spricka när du sedan ska fylla dem. Temperaturen, tiden och hur många omgångar du får baka är lite beroende på vilken ugn du har.

10. Fyll wrapsen med nyvispad grädde och en god mandelmassa som gärna får vara lite utspädd med vetten eller äggvita, så att den går enklare att fördela på semmelwrapsen. vik ihop wrapsen och njut. Mitt recept på mandelmassa hittar du här.