När man har barn så får man ofta grädda pannkakor och då är det bra om man kan göra dem lite nyttigare men ändå så att de smakar lika bra som vanliga pannkakor.

Pannkakor med sylt, är för mig egentligen, mest en ren dessert. Utöver den sockerrika sylten som serveras till pannkakorna, så innehåller själva pannkakan mest vitt mjöl, som i kroppen omvandlas till socker väldigt snabbt. Dock kan man med lite enkla medel göra om den onyttiga pannkaksmåltiden till en mycket nyttigare måltid, utan att tumma på den goda smaken av nygräddade pannkakor. I dessa pannkakor, har jag ökat mängden ägg och bytt ut lite mot mjölet mot mandelmjöl, utöver det så använder jag mig av dinkelmjöl (spelt) som är en nyttigare variant än det vanliga vetemjölet. Pannkakorna håller inte ihop lika bra, som pannkakor som är stekta på enbart vanligt vetemjöl gör men ändå helt okej.

Dessa pannkakor innehåller mycket mer vitaminer och mineraler än vanliga pannkakor, de är dessutom mer mättande, så du behöver inte steka lika många. Sedan tycker jag personligen att de även är godare och rårörda bär har blivit en favorit här hemma.

Pannkakor ca 10 stycken
4 Ägg
1,5dl Dinkelmjöl (sikt)
1dl Mandelmjöl
4dl Standardmjölk
75g Smör (Eller rapsolja)
1tsk Salt

Rårörd drottningsylt
100g Blåbär
100g Hallon
3msk muscovadosocker eller honung
1 Nypa vaniljpulver

Gör så här

1. Blanda Vispa ihop äggen med hälften av mjölken och rör ner mjölet och mandelmjölet, så att det rörs ut till en jämn smet.

2. Tillsätt resten av mjölken. Smält smöret och rör ner det tillsammans med saltet i smeten.

3. Hetta upp en panna och klicka i en liten klick smör och en skvätt olja i pannan, när det slutat att fräsa, så är det dags att grädda pannkakorna.

4. Servera dem med rårörd drottningsylt, receptet finner du här nedan. Eller med färska bär och lite honung.

Drottningsylt

5. Rör ihop alla ingredienserna och låt stå och vätska sig en stund.

6. Mosa sedan lätt med en gaffel så att den blir lite mer mosig, vill man hellre ha mer hela bär så serverar du den som den är, utan att mosa den. Passar även att servera till andra saker som att ha i morgonyoghurten eller till glassen.