I helgen hade jag fikagäster på besök och då en av personerna i sällskapet var glutenintolerant så fick jag tillfälla att bjuda på min goda glutenfria kladdkaka. Faktiskt en kladdkaka, jag gärna gärna bjuder på även om jag inte har någon glutenintolerant på besök.
Glutenintolerans eller celiaki som det egentligen heter, är en autoimmun sjukdom som kan uppträda under livets gång, även om man ofta upptäcker den i tidigare åldrar. Många går dock omkring med en oupptäckt celiaki och lider av den helt i onödan. Klassiskt är att man istället felaktigt utesluter något annat i kosten. Det är bland annat mycket vanligt att vederbörande tror att denne är laktosintolerant, vilket även kan ge stora förbättringar hos en person med oupptäckt celiaki. Detta för att tarmen redan är inflammerad på grund av gluten och laktos som är ganska svårsmält även hos dem som inte är intoleranta, kan skapa ännu mer oreda i magen. Så mitt tips är att alltid utreda vad som är problemet om du misstänker att något är fel. Ofta har det inte ens med maten att göra, utan det kan vara allt från stress, till kemikalier runt om oss som orsakar dina problem.

Att laga mat till livsmedelsöverkänsliga personer är något jag har en hel del kunskap om. Kunskapen har jag inhämtat både genom min utbildning och långa erfarenhet inom kök och matlagning. Jag tycker personligen att det är lite av en rolig utmaning att tillaga specialanpassad mat och det är alltid lika glädjande när man lyckas bra. Denna kladdkaka är en av dem, en kladdkaka som är minst lika god som en vanlig variant. 

Glutenfri Kladdkaka ca 8 portioner

4 Ägg
1,5 dl muscovadosocker (socker)
200g Mörk choklad (60-75%)
150g Smör
1/2 tsk Salt
1 krm Vaniljpulver

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175º. Vispa äggen pösigt tillsammans med sockret.

2. Smält under tiden smöret tillsammans med chokladen på svag värme, se upp så att chokladen inte bränns.

3. Blanda i den smälta choklad och smörblandningen i äggvispet och rör ut den helt.

4. Tillsätt även lite vanilj och salt, smaka gärna av så att det får rätt balans, ibland kan man behöva en nypa salt till, beroende på vad man tycker om och vilken choklad man använder sig av.

5. Häll upp smeten i en välsmord springform (24 cm i diameter) med bakpapper i botten.

6. Baka av kladdkakan på mittenfalsen i ugnen i ca 22-24 minuter.

7. Ta ut och låt svalna på ett bakgaller. Precis som alla kladdkakor så blir den bäst om den får stå i kyl över natten. Servera kladdkakan med lättvispad grädde och färska bär.