Snart är det semmeldagen eller fettisdagen som den egentligen heter. Så  varför inte bjuda på ett gott recept på surdegssemlor. Då det redan kryllar av olika recept på vanliga semlor på de flesta bloggar så här i semmeltider, tänkte jag istället att det kunde vara lite roligare att dela med mig av något annorlunda.
Att baka söta degar med surdeg kan vara lite knepigt och jag måste medge att jag fått testa mig fram en del för att få till ett bra recept på surdegssemlor, men desto roligare när man väl lyckas. Sen jag började baka med surdeg på allvar, så har jag börjat dra mig lite för att baka med industrijäst. Det blir så mycket bättre och godare med surdegsbröd helt enkelt. Då söta degar bakade med surdeg som ända jäsmedel kan vara lite knepigt att få till, dels för att det kan vara lite svårt att få det att jäsa på ett bra sätt, samt sockret riskeras att ätas upp av bakterierna i degen under jäsningen. Så är det första gången du ska baka med surdeg, så föreslår jag att du även tillsätter 5 gram jäst till degen, eller testa att baka lite vanliga matbröd först och se detta som en utmaning längre fram.

Skillnaden på semlor bakade med surdeg mot semlor bakade med vanligt industrijäst är att bullarna hinner få en mognare smak och en djupare karaktär, det smakar mer helt enkelt och smakerna från kardemumman blommar ut mycket mer. Personligen tycker jag att köpta snabbjästa semmelbullar är ganska smaklösa och det är mest den goda fyllningen jag vill åt. Men med dessa som är bakade med surdeg, njuter jag även av den goda bullen.

Till ca 9 surdegsemlor

8-9dl Dinkelsikt (vetemjöl)
80g Surdeg (aktiv)
200g Vatten
1dl Muscovadosocker
1 Ägg
5g kardemumma
2krm Hjortronsalt
80g Rumsvarmt smör
7g Salt

Gör så här

1. Häll mjölet på ett bakbord, forma en krater (Som en vulkan) och häll sedan surdegen i kratern tillsammans med vatten, socker, ägg,  kardemumma och hjortronsalt.

2. Blanda ihop till en smidig deg genom att arbeta inifrån och ut.

3. Tillsätt sedan smöret i tärningar och knåda in det i degen.

4. Knåda degen till en smidig och elastisk deg. Tillsätt saltet och knåda in det väl. Om du inte har lust att knåda för hand så går det även bra i en bakmaskin, se då till att tillsätta saltet på slutet då det bryter ner glutentrådarna.

5. Låt degen sedan vila under bakduk i ca 30 minuter.

6. Dela sedan degen i 9 bitar eller så att bullarna väger ca 80 gram vardera.

7. Runddriv dem till runda bullar och lägg dem på en bakplåt.

8. Ställ in semlorna i en avstängd ugn med en skål med varmt vatten på botten och låt dem sedan jäsa under natten eller i ca 10 timmar, eller tills de jäst upp ordentligt. Vattnet gör så att det blir lite varmare och fuktigare i luften, vilket gör att bullarna jäser bättre, samt förhindrar dem från att torka ut på ytan, som i sin tur gör att bullarna får svårare att jäsa ut under själva gräddningen.

9. När bullarna har jäst, så tar du ut dem och vattnet från ugnen, ställ sedan ugnen på 200º värme. 

10. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg eller sockerlag, för att de ska få ett glansigt yttre.

11. Baka sedan bullarna i ca 8-10 minuter och låt dem svalna på ett bakgaller.

12. Skär av toppen och fyll dem med mandelmassa och vispad grädde, toppa dem med lite pudrat florsocker.