När man är föräldraledig, så blir det en hel del barnmat att fixa, många föräldrar köper nog de färdiga burkarna och pulvren som finns att tillgå i butikerna. Oftast inte för att de är lata, utan nog mest för rädslan, om att deras barn inte ska få i sig tillräckligt med näring.
Som tvåbarnsförälder har även jag fått höra hur viktigt det är att barnen ska äta välling, näringsberikad pulvergröt och gärna de färdiga barnmatsburkarna som går att köpa i vilken butik som helst. Detta då vi ska vara säkra på att våra barn få i sig rätt näring så att de utvecklas och växer bra under den första och så viktiga tiden i deras liv. Detta blir för många föräldrar den ända sanningen, då de själva inte har en susning om vad ett litet barn behöver få i sig. Men som kostvetare och kock vet jag vad ett barn behöver få i sig och även om jag själv använder pulvergröt och färdiga barnmatsburkar i nödfall ibland, så lagar jag den mesta maten hemma i mitt egna kök, så har jag gjort med båda mina barn och problemet har inte varit att få dem att äta, utan istället att de inte vill äta  den smaklösa industrimaten när de väl serveras.
Enligt studier så är barn som mest mottagliga för nya smaker och konsistenser när de är runt 6-18 månader. När de närmar sig två år, så blir det betydligt svårare. Detta är något jag själv även erfarat med min äldsta dotter som följde just detta mönstret. Därför är det bra om man kan introducera dem till så många nya smaker och konsistenser som möjligt under dessa månader. Det sägs också vara en fördel om man introducerar nya livsmedel under tiden man fortfarande ammar sitt barn, då det sägs minska risken för att barnen senare ska utveckla allergi eller livsmedelsöverkänslighet.

Med denna kunskap är det heller inte konstigt att vi har mat som vi idag kallar typisk barnmat, mat som också oftast är industritillverkad. Många har en uppfattning att barnmat ska vara mild och smaklös. Men faktum är att barn uppskattar god mat precis som oss vuxna, bara man vänjer dem vid det från början.

Så nu när jag ändå är fullt uppe i barnmat av alla dess slag ett tag, så tänkte jag att det kunde vara passande att dela lite av min kunskap och goda barnmatsrecept här med er. Så detta recept på en god älggryta blir nog bara det första av en rad goda barnmatsrecept som kommer att komma upp här inom kort. Sedan vill jag tillägga att ni självklart kan byta ut älgköttet mot exempelvis nötkött. 

Ca 4 portioner Älggryta

2 Potatis
2 Morot
200g Broccoli
5dl Vatten
100g Älgfärs (Nötfärs)
50g Fläskfärs
100g Mjölk
50g Vispgrädde
10g Smör
10g Rapsolja
1 Vitlöksklyfta
1/2tsk Salt
1 Krossat enbär
2krm Torkad timjan
2krm Rosmarin
2krm Svartpeppar
1 ägg

Gör så här

1. Skala och tärna potatis och morötter i små bitar.

2. Koka upp dem tillsammans med vattnet, vitlök och kryddor.

3. När de börjat mjukna så tillsätter du broccoli skuret i bitar (Var inte rädd för att använda hela broccolin, även stammen) och köttet.

4. Koka ihop och tillsätt sedan mjölk, grädde, smör och rapsolja.

5. Mixa allt till puré med hjälp av en stavmixer och tillsätt ägget under mixningen så att barnmeten får en fin och len konsistens. Om man vill  ha mer bitar i, så mixar man det bara lite mindre. Barnmaten kan sedan förvaras  i kyl i upp till 5 dagar, i annat fall kan den portionsförpackas och frysas in, till ett senare tillfälle.