I morgon är det redan fredag igen och i vart fjärde familj lagas det klassisk svensk fredagsmysmat, den berömda Tacosen, ofta med färdigköpt tomatsalsa och guacamole.
Detta är det tredje inlägger jag gör på temat tacos. Detta för att visa hur enkelt det är att göra sina egna kryddor och såser och slippa äta industrins färdiga produkter, som ofta är fulla av onödiga tillsatser, socker och salt. Tidigare har jag skrivit om hur jag gör min egna tacokrydda, som vem som helst kan blanda ihop och hur jag enkelt koka min egna tacotomatsalsa. I detta inlägg, ska jag bjuda på mitt superenkla och goda recept på riktig guacamole, som är fylld med nyttig avokado och har en liten hetta från chili och vitlök.

Många är nog bekant med denna produkten från Santa Maria, som har varit i blåsvädret flera gånger, nu senast tidigt i våras, när programmet Plus kritiserade produkten för att få kallas guacamole och enbart innehålla ynka 1,5% avokado, som är huvudråvaran i en guacamole. Santa Maria hävdade att produkten inte skulle ses som en riktig guacamole utan mer som en guacamoleinspirerad dip. Men trots detta har Santa Maria nu bestämt sig för att byta namn på produkten och Santa Maria har som mål att det nya namnet på produkten ska ha lanserats till januari 2015. För mig är det bara löjligt  att det  finns 1,5% avokado i denna produkten, enligt mig är det enbart för syns skull på innehållsförteckningen. För smaken skulle nog vara den samma ändå, då de ändå inte kommer från avokadon precis.

Här har ni övriga ingredienser i denna kemiska cocktail

Ingredienser
Vatten, lök, tomat, solrosolja, paprika, modifierad stärkelse (tapioka), vassleprotein, salt (1,6%), avokado (1,5%), socker, jalapeno, vitlök, syra (E270, E330), surhetsreglerande medel (E575), arom (bl.a avokado, lime), jästextrakt, kryddor, maltodextrin, förtjockningsmedel (E415), antioxidationsmedel (E338), emulgeringsmedel (E450a, E472), färgämne (E141, E100)
Som ni ser, så är vatten den största ingrediensen som sedan smakas upp med lite kryddor  ett avokado och limearom och grön färg, som  sedan tjockas med tapiokastärkelse och Xantangummi (E415). Smakerna förstärks sedan av jästextrakt, socker och citronsyra. För detta kalaset på 250 gram guacamole -dip får du i runda slängar betala 24-25 kronor. För det priset kan du oftast få nästan 4 färska avokados, lite beroende på säsong. Antar att ni som ätit denna guacamole -dip på fredagar, nu kanske fick en liten tankeställare. Kanske ni istället köper ett par riktiga avokado och testar att göra min goda tillsatsfria guacamole som faktiskt är gjord på riktig avokado till nästa fredagsmys.

Guacamole till ca 5-6 personer

2st mogna avokado
1 röd hackad chili
1 halv tomat
1 halv schalottenlök finhacka
2 små finhackade vitlöksklyftor
saften från 1 lime
salt och peppar
(ev 1dl turkisk yoghurt/ creme fraiche

Gör så här

1. Dela avokadon, på två och ta ut den stora kärnan, med hjälp av en kniv.

2. Gör ett rutmönster 2 x 2 centimeter (se bilden) och gröp sedan ur avokadon, så du får fina bitar avokado.

3. Blanda avokadon med övriga ingredienser i en bunke och mosa lite lätt ihop det till en lagom salsakonsistens.

4. Smaka till med salt och peppar och eventuellt lite mer lime. Om du vill kan du även tillsätta lite turkisk yoghurt eller crème fraîche för att runda av guacamolen lite.

Testa även att servera guacamolen eller avokadosalsan som jag också kallar det, till annat än bara tacos, som tex en god bit grillad lax och en god couscouswok till.