I helgen var jag och besökte nära och kära. Vad blir då inte bättre att ha med sig än, hemlagade gräddbullar.jordgubbsgräddbullar kostekonom.se

Gräddbullar är enklare att göra än vad många tror, i regel är det bara en italiensk maräng som spritsas på någon form av kex eller flarn. Sedan är det lite olika om de är doppade i choklad eller pudrade med exempelvis kakao och kokos eller vad man nu tycker är gott. Jag har tidigare delat ett recept på mer klassiska gräddbullar här, som är doppade i mörk choklad och rostad kokos, ta gärna en kik på dem med om du hellre föredrar den klassiska varianten. När man köper färdiga gräddbullar i butik, så är det bra att veta, att de flesta knappt innehåller äggvita, som är den ursprungliga huvudingrediensen, utan istället så görs dem på kemisk väg med socker och glukossirap som huvudråvara och sötas dessutom oftast upp med ett eller två sötningsmedel, detta för att äggvita är dyrt och socker är både billigt och beroendeframkallande, så ju sötare gräddbullarna är, desto mer köper vi av dem.

Gräddbullar är väldigt sockerrika och kanske inte något jag rekommendera att man äter varje dag, men ibland måste det vara okej att unna sig något lite extra och så länge man kan hålla det till det, så tycker jag det är helt okej. Dessa smarriga jordgubbsgräddbullar går dessutom alldeles utmärkt att frysa in och ta fram vid behov, så det är inget måste att äta upp alla på en gång.

Jordgubbsgräddbullar ca 20 stycken

Flarn

200g mandelmassa, gärna ekologisk

Fyllning

250g socker
110g glukos/ljus sirap
150g jordgubbar + 50g vatten
1 lime
140g äggvita
4g frystorkade jordgubbar
1 vaniljstång

Doppning

350g vit choklad
50g Kallpressad kokosolja
2-3g frystorkad jordgubbar eller hallon

Börja med att göra flarnen, se hur man gör dem här.

Lägg jordgubbar och vattnet i en kastrull och värm upp på långsamt på medellåg värme, så att bären juicer av sig, låt stå och småskjuda en liten stund, men låt inte jordgubbarna koka sönder. Sila av jordgubbssaften och spar jordgubbarna till morgonyoghurten eller till något annat. Häll tillbaka jordgubbssaften i kastrullen och tillsätt, socker, glukos, vaniljstång (som du delat och skrapat ur fröna på)  och limesaft. Koka sedan upp och till 117º använd en digital digital stek eller baktermometer för att mäta temperaturen på sockerlagen. Vispa under tiden äggvitan till hård maräng. Tillsätt sedan den varma sockerlagen långsamt i en tunn stråle till marängen under kraftig vispning, helst med en elvisp eller liknande. Vispa sedan marängen kall igen ca 10-15 minuter på låg hastighet. Vänd ner de frystorkade jordgubbarna i marängen och fyll upp marängen i en spritspåse, med eller utan tyll, det är en smaksak. Spritsa fina toppar på varje flan och ställ sedan svalt i någon timme så de får sätta sig lite.montering gräddbullarSmält chokladen tillsammans med kokosfettet i ett vattenbad. Doppa sedan gräddbullarna i chokladen och låt rinna av på ett galler och toppar dem med lite frystorkade jordgubbar eller hallon. Jag mixade lite av dem både. Låt sedan stå och svalna några minuter. Förvara dem sedan i kyl eller frys in dem för ett senare tillfälle.

Delad gräddbulle kostekonom.se