Jordärtskocka kan vara lite bökigt att skala, men det är helt klart värt besväret, för att sedan få njuta av en god jordärtskockssoppa.

Jordärtskockan är  inte den mest omtalade eller den rotsak vi använder mest. Men den förtjänar helt klart sin givna plats i köket. Den lätt nödiga smaken, passar utmärkt i en god soppa tillsammans med knaprig bacon eller en halstrad pilgrimsmussla eller varför inte som en god puré eller kompott till ett vällagat viltkött. Denna lilla knöl är främst rik på kalium men också vegetabiliskt järn. Kalium är bra för blodtrycket då det fungerar som en motvikt till natrium i cellerna, så lider du av högt blodtryck, ska du frossa på jordärtskocka. Jordärtskockan innehåller även inulin ett kostfiber som ger näring till hälsosamma bakterier i tarmen och på så sätt stärker vårt immunförsvar.

Denna soppan är en väldigt enkel variant som nästan vem som helst kan tillaga utan större problem, jag har valt att servera den med krispig bacon och rostade hasselnötter, hasselnötter passar väldgt bra till jordärtskockans nötighet, tål man inte nötter så kan man istället göra lite egna krutonger, gärna av ett surdegsbröd.

Jordärtskockssoppa 4 portioner

700g jordärtskocka
3dl grönsaksbuljong
1 schalottenlök eller liten gullök
1 klyfta vitlök
1 lagerblad
1,5dl vispgrädde
25g smör
salt och svartpeppar
140g bacon (1 paket)
50g hasselnötter

Gör så här

1. Skala jordärtskockorna och lägg dem i kallt vatten.

2. Skala och hacka löken och vitlöken grovt och lägg dem i en tjockbottnad kastrull.

3. Häll av vattnet på jorärtskockorna och dela dem i mindre bitar.

4. Lägg dem sedan i samma kastrull som löken och slå på 3 deciliter grönsaksbuljong.

5. Koka allt sedan under lock på medelhög värme tills jordärtskockorna och löken är mjuk.

6. Häll över allt i en blender eller mixer och mixa soppan slät tillsammans med grädden och smöret.

7. Häll tillbaka upp i kastrullen och värm på så den håller sig varm till servering, men var försiktig så att inte soppan bränner.

8. Rosta under tiden hasselnötterna i en torr panna så att de blir lätt rostade.

9. Dra dem sedan mellan en kökshanduk, så att allt löst skal lossnar.

10. Hacka dem lätt och ställ åt sidan. Skär baconet i mindre bitar och stek dem sedan knapriga i en stekpanna på medelhög värme, de ska vara knapriga men inte brända.

11. Häll upp den varma soppan i en lagom tallrik och strö på med lite knaprigt bacon och rostade hasselnötter på toppen ät sedan som den som en lätt lunch eller förrätt eller tillsammans med ett gott lantbröd som en mer bastantare middag. Vill man ha soppan helvegetarisk så går det självklart att slopa baconet, rosta då istället lite solroskärnor och pumpafrön och salta upp dem lite och blanda ihop med den rostade hasselnöten. Det går också att byta ut grädden  mot havre i mat och slopa smöret för veganer eller dem som inte tål mjölkprotein. Soppan i sig är ganska laktoslåg, så även en laktosöverkänslig person kan äta lite utan att känna något i magen.