Idag är det kanelbullens dag, då är det mer eller mindre ett måste att fira dagen med hembakade kanelbullar
Jag brukar sällan baka på vanligt jäst numera, men då jag blev lite överrumplad, på att det var kanelbullens dag imorgon, så fick det bli ett bak på gammal hederlig industrijäst denna gången, då surdegen inte skulle hinna bli klar i tid. Men lovar att återkomma med en surdegsvariant vid ett senare tillfälle istället.

Många kommer säkert att äta bullar som bland annat är bakade  på  god palmolja, glukossirap, emulgeringsmedel, förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel, surhetsreglerande medel, citronsyra, aromämnen, färgämnen, vannelin, modifierad stärkelse, maltodextrin och fettpulver. Detta är vanliga ingredienser i de flesta frysta färdigköpta bake off bullarna som finns på marknaden och som tyvärr många väljer istället för den hembakade varianten på helt naturliga råvaror.

Nä i mina bullar förekommer inga onödiga tillsatser, den ända tillsats skulle i så fall vara en stor portion kärlek. Bullarna är både enkla och går snabbt att göra, så startar du nu på morgonen så har du bullar redan till lunch om så önskas. Jag väljer även att baka mina bullar med dinkelmjöl, då det är ett hälsosammare alternativ mot vanligt vetemjöl och den naturligt höga proteinhalten i mjölet får bullarna att lyfta ännu mer och skapar ett saftigt och segt inkråm. jag vill heller inte snåla med fyllningen och fettet, ska det vara så ska det vara brukar det heta. Nej detta är inga hälsobullar, men goda är de.


Kanelbullar 16st.

3dl mjölk
1dl grädde
25g jäst
1msk kardemumma
1,5dl ljust muscovadosocker
2tsk salt
100g smör
1 ägg
ca 700g siktat dinkelmjöl
Fyllning
250g smör
1dl ljust muscovadosocker
2msk kanel
Garnering
1 uppvispat ägg eller mjölk att pensla med
Pärlsocker
Hackad sötmandel

Gör så här

1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel. Smula jästen i en bunke eller degblandare och rör ut den med mjölken och grädden, tillsätt ägg, socker, salt och smör.

2. Tillsätt sedan mjölet, spara lite först, för olika mjöl kan absorbera olika mängd vatten, degen ska inte vara kladdig men heller inte för torr.

3. Knåda sedan degen i degblandaren i ca 20 minuter på låg hastighet, eller för hand till en elastisk och fin deg.

4. Låt sedan jäsa under bakduk i ca två timmar.

5. Vispa under tiden, smör, muscovadosocker och kanel luftigt med en elvisp eller för hand med en ballongvisp.

6. Kavla ut den jästa degen till en rektangulär form, ca 2cm hög, bred sedan ut smörkrämen över hela och lämnar ett par centimeter i över i överkant.

7. Rulla sedan ihop degen underifrån och upp (Från dig och upp), försök rulla så tight du kan, så att bullarna inte faller isär när du sedan bakar av dem.

8. Skiva dem i 16 lika stora bitar och placera på en bakpapperklädd  bakplåt och låt jäsa under duk, ytterligare 1 timme, samtidigt som du sätter å ugnen på 200º. Ett tips kan vara att sätta bullarna på spisen eller ovanför ugnen om det är möjligt.

9. När bullarna har jäst färdigt, så penslas bullarna med ett rumsvarmt och uppvispat ägg och garneras med hackad sötmandel och pärlsocker.

10. Baka sedan i mitten av ugnen i ca 12 minuter.

11. Låt sedan svalna en stund innan de avnjuts, gärna med ett glas mjölk. För extra glansiga bullar så kan du pensla dem med sockerlag precis efter de kommit ur ugnen.