Den hittills så somriga hösten, har verkligen gynnat min tomatodling och jag åtnjuter fortfarande fina skolmogna tomater, ett bra sätt att ta till vara på allt är att göra egna soltorkade tomater som man sedan lägger in i olja och kryddor, så kan man njuta av tomaterna en lång tid framöver.

Tomater, är rika på lykopen,  en av de mest potenta antioxidanterna vi känner till, vilket innebär att din kropp åldras långsammare. Det ger b.la din hy en bättre färg, (speciellt om du samtidigt solar) hjälper till att rena levern och motverkar cancer. Lykopenet , blir även mer verksamt om tomaten blir upphettad och om du äter den tillsammans med något fett. Så en god tomatsallad med kallpressad olivolja och färsk basilika är rena hälsokuren och ännu bättre blir det att torka dem som jag har gjort här ovan och sedan lägga in dem i olja.

Soltorkade tomater

ca 1kg solmogna tomater
valfria örter (rosmarin, timjan, salvia, basilika)
Vitlök
Salt och peppar
Råsocker
Olivolja/rapsolja

Gör så här

1. Använd dig gärna av olika tomater, antingen om du odlat själv eller om du plockar lite olika i butiken.

2. Dela tomaterna på två eventuellt på 4 om de är större tomater.

3. Plocka lite färska örter och lägg på en bakplåt med bakpapper eller bakduk.

4. Bred ut de delade tomaterna över örterna med snittytan uppåt. Strö lite råsocker, salt och drar ett par varv med pepparkvarnen över tomaterna och sätt in dem i ugnen på ca 80º i ca 4-5 timmar, beroende på hur stora de är och hur effektiv din ugn är, samt hur torkade du vill ha dem. Ibland kan det vara gott att bara halvtorka dem, för att få lite intensivare smak i tomaterna. Har du en varmluftsugn kan du ha luckan helt stängd men har du en vanlig ugn, så kan det vara bra att sätta luckan lite på glänt, t.ex. genom att klämma en sked eller något i mellan.

5. Ta ut tomaterna och låt dem svalna. Lägg sedan upp dem i en passande burk, gärna en glasburk.

6. Blanda dem sedan med nya örter, skuren vitlök och olja. Tomaterna kan stå ute men håller sig ännu bättre i kylen, där du kan ha dem väldigt länge. Tomaterna är sedan goda i sallader, på pizzan eller varför inte göra goda såser eller ha dem som smakgivare i någon god gryta.