Har du kommit över en bit färsk lax och inte har någon aning vad du ska göra med den, varför då inte passa på att testa min goda teriyakilax, som både är väldigt god och enkel att laga.

Lax är en väldigt nyttig råvara som vi bör äta mer av, dock så ska man helst få tag på den ekologiskt odlade laxen framför den konventionellt  odlade laxen. Den främsta skillnaden på ekologisk och konventionellt odlad lax är fodret, där den ekologiska fisken inte får matas med fisk som kan klassas som matfisk. Fodret består istället till hälften av fiskrens eller kasserad fisk, som är fiskarnas huvudsakliga proteinkälla. I konventionellt odlad lax, så kommer majoriteten av fiskarnas proteinkälla från vegetabiliskt proteiner, det gör att ekologisk lax innehåller mer av de nyttiga omega 3-fettsyrorna än den vanliga konventionellt odlade laxen. Den andra hälften av fodret i ekologisk odlad lax är bland annat ekologiskt vetegluten för att binda samman fodret och naturliga ingredienser som till exempel räkskal eller röd torkad jäst för att laxen ska få en fin röd färg. I konventionellt foder får till exempel syntetiska färgämnen tillsättas för att laxen ska bli röd. I ekologisk odlad lax får heller inte kemiska bekämpningsmedel användas mot ohyra såsom den beryktade laxlusen, utan i den ekologiska uppodlingen så får det bara bekämpas på biologisk väg, som med exempelvis läppfiskar, som äter upp lusen.

Lax kan man tillaga på många sätt, men denna  variant är både oerhört enkel och snabb samtidigt som det blir väldigt gott och smakrikt. Pröva gärna att laga den redan ikväll.

Teriyakilax till 4 personer
600g laxfilé gärna ekologisk
1/2dl olja
3msk kikkomansoja
1msk balasmico vinäger
1/2dl sweet chilisås
1msk färskriven ingefära
1 klyfta finhackad vitlök
1msk sesamfrön

Gurksallad till 4 personer
10cm gurka
1/2 röd chili
1/2 msk sesamolja
1/2 lime
salt och peppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 150º. Portionera laxen till fyra lika stora portionsbitar och placera dem i en ugnsfast form eller fat.

2. Rör ihop alla övriga ingredienser förutom sesamfröna i en skål.

3. Fördela såsen över fisken så att den täcker hela fisken.

4. Strö på sesamfröna och ugnsbaka i ugnen ca 10 minuter eller till fisken fått en innetemperatur på runt 45º. Servera gärna med ris och gurksallad eller varför inte till en nudelwok och en kall limeyoghurt.

Gurksallad
5. Skär gurkan i lagom stora kuber, ca 2-3cm stora.

6. Hacka chilifrukten (vill du ha den extra het så hacka du med kärnorna, för en mildare variant, så skarpar du bort dem) och blanda ner den i salladen tillsammans med övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar och servera salladen till fisken.