I kväll är det åter dags för fredagsmys, det betyder för många tacos, på typiskt svenskt vis. Men istället för att köpa industrins trista intetsägande tacosalsa vecka efter vecka, så kan man enkelt göra sin egna tacosalsa och det smakar så mycket bättre och du slipper alla onödiga tillsatser.

När jag lagar tacos, så existerar inga kryddmixer och färdiga såser, det är sedan länge historia och de vänner som ätit tacos, hemma hos mig, har alltid blivit häpna över hur gott tacos på svenskt vis egentligen kan vara. Själv serverar jag alltid tre kalla såser till min taco-dinner, tomatsalsa, vilökssås och guacamole. Vitlökssåsen gör du enkelt med antingen  turkisk yoghurt eller crème fraiche som grund, 2dl till en liten klyfta finhackad vitlök och en nypa salt och ett par drag med pepparkvarnen.


Tacosalsa till ca 5-6 personer

5st tomater
1 liten lök
1msk rapsolja
1/2 röd/gul paprika
1 klyfta vitlök 1 liten chili
1 msk vitvinsvinäger
1msk brun farin
1/2msk spiskummin
1/2msk paprikapulver
1/2msk oregano
1tsk anchochilipulver
1tsk salt
1krm svartpeppar

Gör så här

1. Finhacka löken och skär tomater och paprika i mindre bitar.

2. Fräs löken, chilin och paprikan i lite olja tillsammans med kryddorna innan du tillsätter tomathacket och den finhackade vitlöken.

3. Fräs ihop i någon minut innan du tillsätter sockret och vinäger.

4. Låt småsjuda i några minuter till en lagom chunky salsa och smaka av med salt och peppar och eventuellt mer av kryddorna efter smak.

5. Vill du ha den hetare, så är det bara att tillsätta mer chili, följer du receptet, så blir salsan ganska mild med en liten hetta.

6. Låt salsan svalna något innan du servera den till din taco-dinner. Salsan klarar sig sedan i kylen i upp till 2 veckor och går givetvis att använda till annat än tacos med, testa gärna att använda den som pizzagrund på mina supersnabba pizzor som du kan läsa mer om här.