Potatis är en av våra vanligaste baslivsmedel i Sverige och varje år slängs redan en väldigt stor del av skörden av ätlig potatis av bonden själv, på grund av skönhetsfel, såsom fläckar och prickar.
Matsvinnet i vår värld är ett stor problem och bara i Sverige slänger vi vart fjärde hemburen matkasse direkt i soporna. Ätlig mat som antingen hunnit bli dålig i våra skafferi och kylskåp eller som oftast att bäst före datumet har passerat och som för många innebär att livsmedlet inte längre går att äta.
Men även livsmedelsproducenterna slänger väldigt mycket mat. Mat som är helt ätlig men som inte går att sälja på grund av att konsumenterna ratar dem. Detta kan vara allt ifrån grönsaker till andra livsmedel, som inte ser ut som vi är vana vid. De kanske inte har den formen som vi är vana vid eller att det den har fläckar eller på annat vis inte passa in i mallen för av vi konsumenter är vana vid. Enligt Svenska jordbruksverket produceras 400 000 ton mat per år som inte lämnar gården där det producerats.
Svt, rapporterar om potatisodlaren Hans Westlund i Sundsvall som tvingas slänga en femtedel av sin skörd på grund av mindre skönhetsfel såsom fläckar och liknande.
– Det blir mycket svinn. Har du en kanonpära slänger du bort 25 procent, säger han.
Hans säger att han kasserar 100 ton potatis varje år av de 500 ton som han totalt producerar, hela 20 procent av fullt ätlig mat som bara slängs.
– Kraven ökar från alla håll. Det är klart att handlaren vill ha en snygg potatis, han behöver inte betala för det. Tilläger han.
Det är en mängd faktorer som påverkar svinnet säger Jordbruksverket. Men i grunden ligger dock i marknadens krav. Det vill säga kraven på utseende, sorter, och storlekar. Kraven kommer från såväl grossister, butiker men i slutänden är det vi konsumenter som avgör vad vi vill eller inte vill ha .
Totalt så slängs ungefär en tredjedel av det som totalt produceras i världen varje år, det skulle motsvara en odlingsyta på hela Asien.
Lämna en kommentar