Maränger är väldigt enkelt att variera, alltifrån choklad, vanilj, citron eller varför inte blåbärsmaränger.

Maränger är ett väldigt gott tillbehör till olika desserter, eller att toppa en god tårta med eller varför inte äta som dem är. Dessa små härliga blåbärsmaränger gjorde jag till min dotters 8-års tårta. En god glasstårta som var fylld med hallon och kinapuffar som jag delade här på sidan för ett tag sedan, receptet på den kan du hitta här.

Jag använder mig utav frystorkat blåbärspulver som smaksättare till mina blåbärsmaränger, det finns att köpa i de flesta välsorterade matbutiker. Vill du även ha extra färg så kan du använda någon livsmedelsfärg, jag rekommendera isåfall att du använder någon pastafärg som är till för att färga marsipan istället för vanlig livsmedelsfärg. Då det behövs mycket mindre av pastafärgen vilket gör att marängen inte blir för lös. Pastafärger kan du hitta här. Men jag föredrar att hålla den neutral för att slippa onödiga tillsatser i marängen och marängerna får ändå en ganska trevlig rödlila färg utav blåbärspulvret.

Blåbärsmaränger

120g äggvita
1tsk citronsaft
50g + 50g strösocker
100g florsocker
2-3tsk blåbärspulver

Gör så här

1. Sätt ugnen på 150°, gärna på varmluft om du har en varmluftsugn.

2. Vispa äggvitor och citron med en ballongvisp i en väl rengjord bunke med stora drag, eller med elvisp, luta gärna bunken för bästa resultat, till skummet börja lyfta. Se bara till så att bunken är väl rengjord och undvik plastbunkar, då fettpartiklar kan gömma sig i reporna i plasten.

3. Strö på 100g socker och fortsätt vispa med stora tag eller med elvispen på medelhastighet.

4. När marängen börja bli fast, så öka du hastigheten och tillsätter resterande 100g socker under vispningen, fortsätt att vispa tills du får en fast maräng.

5. Blanda i blåbärspulvret med hjälp av en slickepott, så att marängen blir jämnt färgad av blåbärspulvret, smaka av så at du får en passande smak och färg.

6. Klicka eller spritsa ut på en bakplåt med ett engångsbakpapper, använd ej silikon eller återanvänt papper. Detta då de oftast finns fettrester på dem , som kan få marängen att sjunka ihop eller får en rinnig och kletig botten.

7. Ställ in marängerna i ugnen och grädda dem först 10 minuter på 150°, sänk sedan ugnen till 100°. Baka dem ytterligare i 90 minuter eller tills marängerna har torkat ut helt och är frasiga. En lite seg kärna ska det dock vara. Ett tips är att låta dem stå kvar på eftervärmen under natten eller i ett par timmar för att torka till ordentligt.