Glutamat har varit på tapeten tidigare, men debatten har de i det senaste nästan glömts bort. Men nu är de på tapeten igen då EU-kommisionen har bestämt sig för att se över reglerna och användningen av dessa tillsatser.

Rent kemiskt är glutamat, eller glutaminsyra som det också heter, en aminosyra som finns naturligt i vissa livsmedel som soja, lagrade ostar och lufttorkad skinka. Men den framställs också i syntetisk form. Syntetisk glutamat är en typ av salter som inte smakar så mycket i sig, men som får mat att smaka mer. Glutamat tillsätts i livsmedel för att ge mer smak, en smakförstärkare. Oftast för att dölja ett dåligt eller lågt råvaroinnehåll, alltså att få produkten att smaka mer, utan att behöva tillsätta så mycket av de riktiga råvarorna. En typ av matfusk för att få ner kostnaderna utan att vi konsumenter märka det, helt enkelt.

Eu’s experter har nu kommit fram till att många får i sig mer glutamat än vad som bedöms säkert, därför har nu Eu-kommisionen fått i uppgift att se över användningen av dessa tillsatser.  Även om användningen av glutamat i livsmedel generellt gått ner de senaste åren så finns dem fortfarande i många livsmedel, såsom, buljonger, pulversoppor, färdigmat, chips, Charkuterier, fryst kyckling, asiatisk mat mm. EU’s myndighet för livsmedelssäkerhet  EFSA har i en översyn av tillåtna tillsatser i maten, kommit fram till, att att de som har en diet innehållande mycket glutamat får i sig högre halter av ämnet än vad som anses vara säkert. För barn överskreds gränsvärdet även för de som hade en genomsnittlig konsumtion.

Läs mer om EFSA’s utredning här.

I EU-kommissionen hålls nu förhandlingar om hur användningen av dessa tillsatserna ska kunna begränsas, där bland annat även det svenska Livsmedelsverket deltar. ”Det kan handla om att minska de tillåtna mängderna glutaminsyra och glutamat som får tillsättas i vissa kategorier av mat, men även om att helt förbjuda dem i andra”, skriver verket i ett pressmeddelande.

Detta är positiva nyheter för oss som är för mat på rena råvaror utan suspekta tillsatser. Tillsatser som livsmedelsindustrin tillsätter istället för riktiga råvaror i hopp om att kunna skära ner på kostnaderna och samtidigt lura oss konsumenter.

Det har länge pågått en debatt om huruvida glutamat är farligt eller inte. De anses dock kunna ge obehag såsom huvudverk, migrän, förhöjt blodtryck, svettningar och tryck över bröstet.  Det finns även starka indikationer på att glutamat påskyndar utvecklingen av demenssjukdomar som Parkinson och Alzheimers. Ett exempelvis på det, är läkemedlet Memantine mot just mot Alzheimers, som är effektivt just för att det blockerar glutamat i hjärnan. De ökar också risken för övervikt, då det ökar salivproduktionen i munnen, vilket leder till att vi äter mera. Detta leder ofta till ett större kaloriintag än vi egentligen skulle ha.

Mitt tips är oavsett vad Eu-kommisionen kommer fram till, att undvika glutamat och så många onödiga tillsatser i maten som möjligt. Dels för att veta vad jag stoppar i mig och för att tillsatserna ofta bara är testade en och en, inte tillsammans i en den tillsatscocktail som oftast förekommer i många livsmedel idag.

Buljong är ofta ett livsmedel som kan vara svårt att hitta utan glutamater (även jästextrakt innehåller glutamat), där rekommenderar jag att istället att göra sina egna buljonger, vilket också är väldigt enkelt att göra.