Det inte mycket som går upp mot nybakade kanelmunkar, luftiga och lite frasiga och massa smak av kanel.

Kanelmunkar är något som jag verkligen gillar och i dagarna införskaffade jag en fritös och det gör ju det hela med fritering så mycket roligare än tidigare. Och att göra munkar som tidigare vart lite besvärligt i mina ögon blev betydligt enklare nu. Friterad mat kanske inte har det bästa hälsoryktet, men det är väldigt gott och varför inte göra något som är hemmagjort och gjort på riktiga råvaror, istället för att köpa något som är fullproppat med tillsatser och som dessutom ofta är friterat i fetter som både är dåligt för dig och i ett miljöperspektiv.   

Kanelmunkar 

25g Jäst
1dl Mjölk
5-6dl Dinkelsikt
75g Rumsvarmt Smör
2msk Ljust muscovadosocker
1krm Vaniljpulver
2st Ägg
1/2 tsk salt
1dl Råocker
2msk Kanel
1/2tsk Salt
Ev lite kardemumma

Gör så här

1. Ta ut alla ingridienserna en stund innan så att de blir rumstempererade-

2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med mjölken, så att den löser sig helt.

3. Rör i 2 deciliter av dinkelsikten så att det precis blandas ihop och låt stå under bakduk och vila under bakduk i ca 1 timme. Fördegen ska ha börjat jäsa och vara cirka dubbelt så stor.

4. Vispa under tiden smöret luftigt tillsammans med muscovadosocker och saltet.

5. Tillsätt äggen till smörkrämen, ett i taget och fortsätt vispa så att det blanda ihop, det finns risk för att smörkrämen spricker lite, speciellt om äggen och smöret har olika temperaturer. Men det gör inte så mycket, då det ändå kommer gå ihop när du tillsätter mjölet senare.

6. Blanda smörkrämen med fördegen och rör ner ytterligare 2-3 deciliter dinkelsikt i degen och arbeta ihop till  en deg.

7. Vänd upp degen på ett bakbord och knåda degen till en fast och elastisk deg. Är degen för lös och kladdig så är det bara att tillsätta lite mer mjöl, tills degen känns bra.

8. Kavla ut degen till ca 1-2 centimeters tjocklek på mjölat bakbord och stansa ut rundlar med hjälp av en utskickare eller annat runt föremål som du har till hands, tex en äggkopp eller liknande. Jag valde att använda ett mått som var ca 5 centimeter i diameter, från en sats likt denna, vilket gav dessa trevliga små minimunkar på ca 15 gram styck. Men det går även göra större varianter om du hellre vill det.

9. Låt sedan munkarna vila under bakduk i cirka 1 timme.

10. Hetta under tiden upp frityrolja i en kastrull till ca 170ºc eller använd dig av en fritös.

11. Fritera sedan munkarna i cirka 2-3 minuter, en minut på var sida, så att de blir gyllene och helt genombakade.

12. Låt de rinna av på lite hushållspapper och rulla dem sedan i en blandning av råsocker, kanel, salt och eventuellt lite stött kardemumma.

13. Ät kanelmunkarna direkt medans de fortfarande är lite varma.