I helgen var det födelsekalas och då blev det denna goda glasstårtan med hallon och kinapuffar. Härligt krispig och god.

Denna glasstårtan är riktigt simpel att göra och går även att förbereda en bra bit i förväg. För att sedan bara plockas fram ur frysen och garnera när det blir dags för kalas eller bjudning. Basen till glasstårtan består av en färskostglass som ger glassen en god body, som sedan blandas med kinapuffar och färska (eller tinade frysta) hallon. Tårtan är sedan toppad med en god mörk chokladmousse. Vid servering kan man toppa den med fler kinapuffar, färska bär och småmaränger eller vad man nu har hemma eller tycker passa. Jag toppade min med små blåbärsmaränger, färska blåbär och mängder av kinapuffar. Inte världens nyttigaste tårta men när det är födelsedagskalas så tycker jag det kan vara okej att unna sig lite.

Glasstårta med hallon och kinapuffar

Glasstårta
6st Äggulor
120gl Muscovadosocker
1krm Vaniljpulver
300g Färskost
600g Vispgrädde
200g Kinapuffar (stora)
200g Hallon
1 Nypa salt

Chokladmousse
100g Choklad (60-70%)
250g Vispgrädde
1 Gelatinblad

Gör så här

1. Vispa äggulor och muscovadosockret till ett fast skum.

2. Rör ner vaniljpulvret och färskosten och rör ut till en jämn smet.

3. Vispa grädde lätt och rör ner den i smeten och rör till en jämn och luftig glasssmet.

4. Rör i kinapuffar, så att de blandar sig väl.

5. Häll upp i en springform på ca 25 cm. Fördela hallonen över glasstårtan och marmoren den med hjälp av en sked eller gaffel, så att hallonen
fördelar sig i glasstårtan utan att de mosas sönder för mycket.

6. Frys in glasstårtan så att den stelnar helt, detta tar ca 4 timmar

7. Blötlägg gelatinet i kallt vatten

8. Blanda hackad choklad med grädde i en kastrull och värm på så att chokladen smälter i grädden till en jämn chokladsås.

9. Ta upp det blötlagda gelatinet och pressa det i din hand för att pressa ut överflödigt vatten. Rör sedan ner det i den varma chokladsåsen. Låt sedan chokladsåsen svalna.

10. Vispa upp den kalla chokladsåsen till en luftig mousse och stoppa den i en sprits.

11. Tag fram den frusna glasstårtan och spritsa chokladrosor med chokladmoussen. Frys sedan in hela glasstårtan igen tills du ska servera den.

12. Ta fram glasstårtan 10 minuter innan servering och toppa med ännu mera kinapuffar, bär och maränger eller vad du nu har hemma.