När jag säger skinka, tänker de flesta förmodligen på en rosa skär skinka med fin lyster, som den överst här på bilden, inte så ofta på en grå och lite färglös skinka som den nedersta på bilden.

Faktum är att den rosa skära skinka som du är så van vid egentligen har väldigt lite med verkligheten att göra. Detta då den fått sin rosa fina färg genom tillsatsen natriumnitrit (E250) som tillverkarn tillsätter just för att behålla den rosa fina färgen som vi är så vana vid. Men vad är då så farligt med det. Jo natriumnitritet har nämligen påvisats vara cancerogent i flera studier och ökar risken för ett antal cancersjukdomar. Framförallt för en av våra vanligaste cancerformer, tjocktarmscancer.

Historiskt har vi använt natriumnitrit i våra processade charkuterier för att skydda oss mot botulism, som idag är en väldigt ovanlig form av allvarlig matförgiftning. Botulism orsakas av det toxin som produceras av bakterien Clostridium botulinum som kan vara dödligt för oss. Idag då vi inte haft några kända fall av botulism på flera decennier, så används den utan att industrin vill erkänna det, enbart för den fina färgens skull.

Men varför förbjuds då inte nitrit i maten, om den är cancerogen, kan man då undra? Jo svaret är enkelt, ”pengar”. Vi konsumenter är så vana vid den rosa skinkan och skulle rata en grå och färglös skinka, i tron om att den var dålig. Det skulle helt enkelt kosta köttindustrin enorma summor pengar, något köttinsdutrin inte vill gå med på. Köttindustrin och deras lobbyister har nämligen jobbat hårt för att rentvå nitritet. Detta genom att muta forskare och vetenskapsmän för att ta fram egen forskning som påvisar motsatsen. Alltså att nitrit inte är farligt för oss människor, detta för att skapa tvivel i debatten. Köttindustrin  jobbar även med smutskastning och misskreditering av forskare och vetenskapsmän som påvisat att nitrit kan vara hälsofarligt. Allt detta liknar sättet som tobaksindustrin jobbade med för att skapa tvivel angående riskerna med nikotinanvändande under den andra halvan av 1900-talet.

Vad kan vi som konsumenter då göra, för att industrin ska sluta stoppa gift i våran mat, svaret är relativt enkelt. Börja efterfråga nitritfria köttprodukter och sluta köpa livsmedel innehållande nitrit (E250).  I Danmark har man redan kommit en bra bit på vägen, där det idag redan finns ett stort utbud av nitritfria charkuterier. Danmark vann även över EU i Eu-domstolen 2003 och fick till stånd om en begränsning av användning av nitrit i processat kött. Trots detta har EUs generella direktiv om nitritanvändning inte ändrats.

Se gärna den intressanta dokumentären ”Köttlobbyn” från dokument utifrån, för mer intressanta fakta om köttindustrin och användningen av natriumnitrit.
Klicka här för att komma till filmen >>>.