Sötpotatis pommes är det perfekta snackset en fredagskväll tillsammans med en god vitlöksdipp och dessutom mycket nyttigare än vanliga pommes eller chips.

Sötpotatisen är egentligen inte en släkting till vanlig potatis som många kanske tror, utan är faktiskt en botanisk släkting till moroten. Sötpotatisen innehåller en massa olika näringsämnen och är bland annat väldigt antiinflammatorisk. Den innehåller även väldigt mycket antioxidanter, den lila varianten som jag har använt mig utav i detta recept innehåller samma antioxidanter (Antocyanin) som finns i  blåbär. En väldigt nyttig antioxidant som sägs skydda hjärnan mot åldrande. Antocyanin sägs också motverka cancer och hjälper till att hålla ådrorna i kroppen mjuka, vilket ger en god blodcirkulation och förebygga hjärt och kärlsjukdomar. Alltså blir dessa sötpotatis pommes rena hälsnakset. Sötpotatis har även en viss sötma som gör att den ofta är ganska uppskattad av barn, vilket är ett bra sätt att få sina barn att äta något nyttigt.

Det kan vara svårt att få till det där riktiga krispet när man gör sötpotatis pommes, detta då sötpotatis inte innehåller lika mycket stärkelse än vanlig potatis. Lösningen heter majsstärkelse och det går göra på olika sätt. Men jag har kommit fram till, att det bästa sättet är att blanda ut majstärkelsen med lite vatten och sedan blanda sötpotatisstavarna med blandningen innan man friterar dem.

Sötpotatispommes 

1st Sötpotatis ca 600g
1dl Majsstärkelse
3/4dl Vatten
Salt
(chili, vitlök koriander, örter)
1/2l Olja att fritera i

Gör så här

1. Skala sötpotatisen och skär upp den i lagom stavar, ca 1 centimeter tjocka är ganska lagom.

2. Blanda vattnet med majstärkelsen i en rymlig bunke.

3. Tillsätt sötpotatisstavarna och blanda ut dem ordentligt i blandningen, så att alla stavarna blir ordentligt täckta av majstärkelse. Häll sedan stavarna i ett durkslag eller liknande så att överflödig värsta kan rinna av.

4. Värm under tiden olja till ca 170ºc i en tjockbottnad kastrull med höga kanter. Detta för att olja inte ska koka över när du friterar pommesen.
Har du en fritös ställer du in temperaturen på 170º

5. När oljan är varm, så friterar du sötpotatis pommesen i ca 1 minut om du gjort dem centimetertjocka, för större krävs ytterligare tid. Fritera gärna i omgångar så blir resultatet bättre. Plocka upp de färdiga pommesen och lägg dem på papper stå att överflödig fett kan rinna av. Ett bra tips är att lägga papper i en ugnsfast form och sedan sätta in dem i ugnen på ca 100º tills du friterat färdigt alla sötpotatis pommes eller är redo att avnjuta dem. Smaka till med lite salt. Vill du ha någon annan smak på dem så kan man variera sig med olika kryddor och örter, som exempelvis torkad chili, vitlök eller örter.

6. Avnjut pommesen som snacks med en god dip eller som ett gott tillbehör till exempelvis hamburgare eller en god vegoburgare.