Gurkmeja och ingefära är två väldigt nyttiga knölar, som har många hälsofördelar, så varför inte kombinera dessa två i en liten shot, både gott och otroligt nyttigt.

Ingefära som jag avhandlat här några gånger tidigare är en riktig boost för vårt  immunförsvar och är en bra medicin när du känner att en förkylning börjar tränga sig på. Ingefäran har dessutom antiinflammatoriska effekter, så den funkar även väldigt bra i ett förebyggande syfte.  Ingefära har även visat sig vara bra för matsmältningen och motverkar samtidigt gasbildning i tarmen och förstoppning. Ingefära sägs också vara bra för vår hjärt och kärlhälsa och har visat sig ha blodtryckssänkande effekter. Ingefära tros också ha en viss positiv inverkan på vår energiförbränning.
Gurkmeja är liksom ingefära en annan superrot som har många hälsofördelar. Gurkmeja innehåller kurkumin, som har visat sig öka insulinkänsligheten i kroppen, vilket leder till ett jämnare blodsocker och förebyggande mot diabetes. Kurkuminet motverkar även inflammationer i kroppen och kan på så sätt minska risken för kroniska inflammatoriska sjukdomar. Gurkmeja har också effekter på våra blodfetter och kolesterol och på så sätt ge oss en bättre hjärt och kärlhälsa. Forskning har också visat att kurkuminet i gurkmejan stärker cellernas membran (väggar) Detta kan i sin tur skydda mot sjukdomar, eftersom cellerna inte släpper in lika mycket saker. Gurkmeja har även visat sig vara bra för huden och kan b.la. bleka ärr, motverka att huden åldras och öka hudens elasticitet. Så testa gärna att göra en ansiktsmask med gurkmeja!
Kroppen kan ha lite svårt att ta upp gurkmeja men fett och svartpeppar har visat sig gynna upptaget på ett positivt sätt, så därför är det bra att alltid tillsätta lite svartpeppar och fett till gurkmeja. Det är därför denna hälsoshot innehåller både kokosfett och svartpeppar, för maximal upptagningsförmåga.

Gurkmeja och ingefärsshot

400ml Äppeljuice av bra kvalitet
50g Färsk Ingefära
2msk Ekologisk torkad gurkmeja (16g) eller 25g färsk gurkmeja
1msk Kallpressad kokosolja
2krm Nymald svartpeppar
Saften från en ekologisk citron

Gör så här

1. Skala ingefäran (och gurkmeja om du använder sig utav färsk) och hacka ned i mindre bitar. (ingefära skalar du enklast genom att skrapa den med en helt vanlig bordskniv som du har när du äter).

2. Blanda alla ingridienserna förutom citronjuicen i en kastrull och värm på blandningen lite försiktigt, detta gör man av två anledningar. Den första är för att gurkmejans hälsoegenskaper gynnas om den värms på, den andra är att kokosfettet lätt grynar sig om du blandar i den kall.

3. Häll blandningen i en mixer eller blender och mixa alltsammans till en slät och homogen dryck.

4. Tillsätt citronsaften och upp på flaska.

5. Hälsoshoten kan utan problem förvaras i kyl i upp till två- tre veckor. Starta sedan varje dag med en liten shot av drycken.