Panacotta är världens kanske enklaste dessert men även en av de godaste. Denna karamellpanacotta bygger på en helt vanlig pannacotta där jag istället för vanligt socker väljer att karamellisera sockret innan.

Pannacotta kan varieras nästan i det oändliga och även om du förmodligen är mest bekant med pannacotta som en dessert så går  pannacotta även att servera både till förrätt eller varmrätt. En variant som jag gjort är att servera en pepparrotspannacotta till en kallrökt lax, en väldigt god kombination. Pannacotta kommer ursprungligen från norra Italien och själva namnet ”Pannacotta” betyder kokt grädde, vilket just är vad det är. Men det går även byta ut grädden mot exempelvis mjölk om du vill ha en lättare pannacotta eller kokosmjölk om du vill ha en mjölkfri variant.

Karamellpannacotta 6 portioner

1dl Rörsocker (eller vanligt socker)
20g Smör
5dl Vispgrädde
1 Vaniljstång
3 Blad gelatin
1 Nypa salt

Gör så här

1. Blötlägg gelatinet i rikligt med kallt vatten.

2. Karamellisera sockret i en tjockbottnad kastrull till en ljus karamell, genom att värma det i ett tunt lager utan att röra i det tills det är gyllenbrunt.

3. Rör ner smöret i den varma karamellen för att avstanna karamelliseringen.

4. Skrapa ur vaniljstången och tillsätt både böna och vaniljskrapet tillsammans med grädden i karamellen och värm på blandningen så att karamellen löser sig. Blandningen ska inte koka men vara rykande het.

5. Låt blandningen sedan stå och dra i några minuter för att få ut så mycket av vaniljsmaken som möjligt.

6. Krama ur vattnet ur gelatinet och rör ut gelatinet i den varma karamellgrädden.

7. Sila pannacotta genom en finmaskig sil och häll upp den i lagom portionsformar.

8. Ställ pannacotta kallt i kyl i ett par timmar så att den hinner att sätta sig ordentligt innan den avnjutes. Pannacotta kan med fördel göras dagen före om så önskas och kan förvaras i kyl i upp till en vecka. Bara du ser till att täcka dem ordentligt, så att den inte tar smak ifrån andra livsmedel i kylskåpet.