Proteinbars är säkert något som de flesta har ätit efter ett hårt träningspass men istället för att köpa en färdig proteinbar, så kan man ganska lätt göra sin egna proteinbars.

Proteinbars är en bra källa till protein och återhämtning efter ett bra träningspass, men de innehåller även ofta en hel del socker och andra onödiga tillsatser precis som de flesta industriella produkter gör. Då är det tur att det på ett enkelt sätt går att göra sina helt egna proteinbars på helt naturliga råvaror, utan en massa onödigt socker och tillsatser. Dessa proteinbars innehåller ca 10g protein per 100g, är fullproppad med bra näring och fibrer. Dessutom är de gjorda helt utan tillsatt socker.

Proteinbars

100g Dadlar (torkade urkärnade)
1 Banan
35g Mandelmjöl
250g Kvarg
60g Havregryn (1,5dl)
20g Kakao
100g Blandade nötter
1tsk Bakpulver
1 Nypa salt

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°c

2. Mixa alla ingredienser förutom de blandade nötterna i en matberedare eller mixer till en slät smet.

3. Rosta nötterna i ugnen i ca 10 minuter. Du kan välja nötter efter eget tycke och smak, i dessa har jag cashewnötter och hasselnötter.

4. Hacka de rostade nötterna och chokladen grovt och rör ner dem i smeten.

5. Lägg bakpapper på en mindre ugnsform, eller brödform. Jag använder mig av denna, för att göra en lägre proteinbar och en vanlig brödform om jag vill göra en lite högre variant.

6. Sänk ugnen till 175°c och baka kakan i ugnen ca 15 minuter för den låga varianten och ca 20 minuter för den högre varianten.

7. Ta ut kakan och låt svalna, kakan håller sig bra i kylen i upp till en vecka och vill du förvara den längre, går den bra att frysa in.