Rostad lök är ett gott tillbehör till mycket, det passar bra till en god korv men även som crunch till en god förrätt eller sallad.

Rostad lök, går att köpa färdigt i de flesta matvarubutiker, men en gemensam nämnare för dem är att de oftast är ganska smaklösa och dessutom tillverkade med industriell palmolja. Men att göra egen rostad lök som smakar så mycket godare och är fri från palmolja är väldigt lätt. Den rostade löken som vi köper är egentligen inte rostad i den bemärkelsen du kanske tror, utan den är oftast frityrrostad, alltså friterad i olja. Det är på samma sätt som jag tillverkar min rostade lök i detta receptet.

Rostad lök

3st Gula lökar
1/2dl Dinkelsikt eller vetemjöl
1 Nypa Salt
3dl Frityrolja eller annan olja att fritera i

korv med bröd och rostad lök

Gör så här

1. Har du ingen fritös så häller du oljan i en tjockbottnad hög kastrull på minst 1,5 liters volym och värm olja till 180ºc, använd en stektermometer. Ha ett passande lock till hands och om olyckan skulle vara framme använd locket INTE vatten för att släcka elden. Har du en fritös är det bara att ställa in den på 180ºc

2. Skala löken och skiva den i tunna halvmånar (ca1-2mm). Ett tips är att lägga löken i varmt vatten en stund innan du skalar, så lossnar skalet enklare och löken blir inte lika skarp, alltså färre löktårar helt enkelt.

3. Lägg den skivade löken i en rymlig bunke och blanda med mjölet. Flytta över löken till en rymlig sil och sikta bort överflödigt mjöl från löken.

4. Fritera löken till en gyllene färg och lägg upp den på lite papper så att överflödigt fett kan rinna av.

5. Salta löken och låt svalna, sedan är den klar att avnjutas.