Att baka bröd i gjutjärnsgrytor, så kallade grytbröd är något som blivit allt mer populärt och är dessutom ett fantastisk sätt att baka bröd på.

Jag har i det sista börjat baka bröd i min gjutjärnsgryta, vilket ger helt fantastiskt fina bröd, nu senast bakade jag ett bröd med valnötter som blev väldigt gott. När du bakar bröd i en gryta, så bildar du en perfekt atmosfär för brödet, att gräddas i. Allt du behöver göra är att förvärma grytan och sedan lägga den färdiga degen i grytan, på med locket och sen  pytts in i ugnen. Den varma grytan gör att det blir lite samma effekt som att baka med en baksten, vilket gör att brödet reser sig bra. Samtidigt så bildas skorpan på brödet lite långsammare under locket i grytan, vilket gör att brödet hinner resa sig mer än det annars skulle gjort. Detta gör att du får ett jämnare och finare bröd. Brödet får även en lagom fuktig miljö under locket, vilket gör att brödet får en extra fin skorpa.

Grytbröd med valnötter,

250g Aktiv rågsurdeg
500ml Vatten
750-800g Dinkelsikt eller vetemjöl
75g Lätt hackade valnötter
22g Salt.

Gör så här

1. Innan du bakar så måste du aktivera din surdeg. Det gör du genom att mata den med lite nytt rågmjöl och vatten. Om det var länge sedan du matade din surdeg så sparar du bara en liten del av den och blandar ut med nytt rågmjöl och vatten, konsistensen ska påminna om en gröt. Är surdegen relativt  aktivt (ganska nymatad), så behöver du bara ersätta hälften av surdegen med nytt mjöl och vatten, för att få en aktiv och bubblande surdeg. En aktiv surdeg ska vara bubblande, dofta friskt och ha en lite svampig konsistens, då är den perfekt att baka med.

2. Blanda surdeg, med mjöl och vatten i en rymlig bunke eller assistent. Blanda ihop degen för hand eller på låg hastighet, precis så att allt blandar sig. Låt sedan degen stå och svälla i ca 30 minuter. Detta kallas på bagarspråk för autolys. Detta gör på samma sätt som med knådning att glutentrådar bildas, mjölet hinner även svälla mer och kan på så vis absorbera mer vätska, vilket gör att du behöver tillsätta mindre mjöl, vilket resulterar i ett saftigare bröd.

3. Tillsätt saltet och valnötterna och arbeta ihop degen lätt för hand, genom att dra och vika den, till en elastisk deg eller kör den någon minut på låg hastighet i assistenten.

4. Runddriv sedan degen på ett lätt mjölat bakbord, genom att vika in degens kanter under degen, tills du format degen till ett fint runt bröd.

5. Placera en bakhandduk i en jäskorg, om du inte äger någon jäskorg, så går det fint med ett vanligt durkslag eller liknande. Mjöla handduken och pudra lätt över brödet. Lägg brödet med den fina sidan neråt i den mjölade jäskorgen och låt sedan jäsa till minst dubbel storlek i rumstemperatur, hur lång tid det tar, beror på hur aktiv din surdeg är, samt hur varmt det är i rummet. Men det tar oftast runt 3-4 timmar. Vill du inte baka av brödet nu, så kan du ställa det i kylen där det kan stå i flera dagar, då jäsprocessen går väldigt långsamt i kylen. På köpet får du även ett mer smakrikt bröd. När du sen vill grädda brödet, tar du bara fram degen i rumstemperatur ett par timmar så att jäsningen hinner komma igång.

6. Värm en gjutjärnsgryta med lock i ugnen på 250°c, till den är riktigt varm.

7. Ta ut grytan och stjälp ner degen i den varma grytan med toppsidan av brödet (den fula sidan) nedåt. Lägg på locket och grädda brödet i ugnen i 30 minuter. Ta sedan av locket och grädda ytterligare ca 15 minuter eller tills brödet nått en innetemperatur på 93-94°c.

8. Ta ut brödet från grytan och låt det svalna på ett galler. Skär aldrig upp ett varmt bröd, utan låt brödet svalna först. Annars avdunstar vätska från brödet vilket resulterar i ett torrare bröd.