Vi svenskar äter väldigt mycket leverpastej. Varför inte skippa den köpta varianten nu till jul och göra din egna leverpastej till julens julbord.
Att göra sin egna leverpastej är faktiskt mycket enklare än många tror. Det blir ofta både godare och billigare än industrins smaklösa och tråkiga pastejer, som dessutom allt som oftast är fullproppad av onödiga tillsatser, såsom smakförstärkare, aromer och olika konserveringsmedel.

Detta är innehållet på en skivbar leverpastej från Arbogapastej. En ganska vanlig leverpastej i våra butiker. Det är en pastej, där det inte sparats in på tillsatserna och är inte en pastej jag skulle vilja stoppa i munnen iallafall.

Innehållsförteckning
Grislever (31%), Griskött 16%), Mjölk, Fett Från Gris, Vatten, Vetemjöl, Margarin (Vegetabilisk Olja Och Fett (Palm-, Kokos, och Rapsolja), Vatten Skummjölk, Salt, Emulgeringsmedel E471, Surhetsreglerande Medel E330, Aromämnen), Koksalt, Mjölkprotein, Socker, Potatismjöl, Bindväv Från Gris, Tryffelersättning (Champinjoner Och Fårticka), Kryddor (bl.a Lök, Muskot), Dextros (Majs), Maltodextrin (Majs), Antioxidationsmedel E300, Konserveringsmedel E250.

Jag gör min leverpastej på kycklinglever, vilket jag tycker ger en lite lättare smak än annan lever. Jag väljer även att smaka till den med fin madeira och portvin för att få lite extra smak, vill man göra en enklare variant kan man byta ut dessa mot antingen vanligt rödvin eller buljong.

Kycklingleverpastej till en brödform

500g Kycklinglever
1 Gul lök
2 Vitlöksklyftor
2dl Madeira
1dl Portvin
2st Lagerblad
4st Ägg
275g Smör
1,5dl Vispgrädde
Salt
Svartpeppar

Gör så här

1. Skölj levern noga och ta bort överflödiga senor.

2. Hacka lök och vitlök och koka det med vinet (buljongen) och lagerbladen tills nästan allt har kokat in

3. Mixa lever, vin-lök blandningen och äggen slät i en matberedare.

4. Smällt smöret och tillsätt det försiktigt under mixning.

5. Värm upp grädden och gör på liknande sätt med den.

6. Smaka av med salt och peppar och passera blandningen genom en sil.

7. Häll upp i en plastad brödformoch baka i vattenbad på 125 grader i ugnen till en kärntemperatur på 68 grader.

8. Låt svalna i formen och förvara kylt i upp till 5 dagar. Annars går den utmärkt att frysa in i mindre bitar och ta fram en bit när man behöver. Bred leverpastejen på nybakat rågsurdegsbröd och toppa med lite picklade grönsaker eller inlagd gurka och njut.