Småländsk ostkaka är en riktig svensk klassiker, som för några års sedan även föreslogs i den svenska riksdagen till att bli Sveriges nationalrätt.

Idag är det sällan man blir bjuden på riktig ostkaka som är lagad från grunden. Utan antingen är det en färdigköpt variant, från exempelvis Frödinge, eller så är det en snabbvariant gjord på keso. Själv lagar jag alltid äkta småländsk ostkaka till jul och även om jag har finputsat receptet lite så kommer grunden i detta goda recept och mathantverk från min kära farmor. Hennes ostkaka har jag fått njuta av under hela min barndom och uppväxt, detta då, det nästan var standard med hemlagad ostkaka till dessert när vi var hembjudna till min farmor och farfar, eller när det var ett större släktkalas. Jag är stolt över att fått ta del av receptet som även har fått mycket beröm av andra, så att jag kan förvalta detta mathantverk till kommande generationer, med min egna lilla tusch såklart.

Till ca 3l färdig ostkaka

5,5l mjölk (Gärna gammaldags)
1msk Ostlöpe
0,5l grädde
1,75dl Dinkelmjöl
4 äggulor
4st ägg
100g socker
100g Ljust mucovadosocker
75g Sötmandel
4st bittermandlar
1tsk Salt
5g vanilj pulver

Gör så här

1. Blanda ut ca 2,5dl av mjölken med dinkelmjölet och ostlöpen. Spara även undan 2,5dl av den resterande mjölken till senare.

2. Värm på resten av mjölken 5l i en stor kastrull till 37 grader, rör om väl så att värmen fördelar sig jämt och ta sedan bort kastrullen från värmen. Det är viktigt att mjölken inte håller en temperatur över 37º för då förstörs löpens effekt, det får heller inte vara under 30º, då det är för kallt för att löpen ska jobba på bästa sätt.

3. Blanda i mjöl/mjölblandningen under omrörning så att den blandar sig väl med den 37 tradiga mjölken.

4. Låt den sedan dra orörd i rumstemperatur tills löpen skiljer sig från mjölken och en ostmassa bildas, detta kan ta allt ifrån 10 till 45 minuter beroende på hur varmt du har hemma och hur pigg löpen är.

5. När ostmassan bildats  vispar du sönder den lite med en visp och separata sedan ostamassan från vasslen genom att sila bort vasslen, enklast görs detta genom en silduk, som man använder när man saftar och syltar. Själv använder jag mig av en sån här saftsil, som går att få tag på lite var stans. Det är viktigt att all vassle rinner av så att du inte får en blaskig ostkaka som resultat.

6. Skålla under tiden mandel och bittermandel i lite kokande vatten så att du kan ta av skalen på dem. Torka dem lätt på lite hushållspapper. Mixa dem sedan i en mixer eller mal dem i en mandelkvarn.

7. Vispa ihop äggulor, ägg och socker, tillsätt grädde och den resterande mjölken.

8. Vänd sedan ned den finmalda mandeln i gräddblandningen.

9. Smula sönder ostmassan med hjälpa av en stor ballongvisp eller med händerna till en grynig massa och rör i hop den med mandel och gräddblandningen.

10. Smaka av med en gnutta vanilj, salt och eventuellt med lite mer socker.

11. Häll upp i en smord formar och baka av i ugn i 150 grader i ca 1 ½ timme. Eller gör som jag som delar upp ostkrämen till 4 aluminiumformar om ca 8-9dl vardera och baka av dem på samma temperatur i ca 1 timme eller tills ostmassan har en kärntemperatur på 84º.

12. Servera gärna ostkakan med hemlagad jordgubbssylt och nyvispad grädde och varför inte lite inkokt frukt som mina inkokta päron med ingefära och citron.
Så här till jul kan man gärna byta ut vaniljen mot lite mald kanel, det testade jag nu sist och det blev verkligen riktigt gott.