Ett av mina favoritjulgodis är gräddkola. Otroligt onyttigt men ändå så oemotståndliga.
Jag har blivit allt mer skeptisk till vanligt godis som säljs i butik, som inte ens längre kan bestå av vanligt socker, utan där sockret allt som oftast bytts ut mot det ännu mer blodsockerhöjande glukossirapen. Detta tillsammans med icke obefintliga naturliga substanser gör att jag allt oftare avstår industritillverkat godis, förutom när det kommer till choklad som jag är väldigt svag för. Men tur är väl det att man kan göra så mycket godis på egen hand som dessutom smakar så mycket bättre än det industritillverkade lågbudgetgodiset. Tidigare har jag delat ett recept på Riesenkola, som är och har  varit en av mina favortitgodissorter. Tyvärr så har den industritillverakde varianten tappat chokladsmak tycker jag och då är det tur arr jag lyckats skapa min alldeles egna Riesenkola som smakar mer som de gjorde förr. Receptet på min Riesenkola hittar du här

När det kommer till mina gräddkolor så har jag till skillnad från många andra recepten skvätt ättika i mina, för att bryta av sötman med lite syrlighet, det tycker jag gör dessa kolor snäppet godare än alla andra gräddkolor. Givetvis går det även att utesluta ättikan om man vill att de ska smaka som en klassisk gräddkola gör.

Till ca 40 gräddkolor

100g smör
2dl Vispgrädde
2dl Socker
1dl Mörkt muscovadosocker
1dl Ljus sirap
2g Vaniljpulver
1msk ättika (12%)

Gör så här

1. Smällt smöret i en tjockbottnad kastrull och blanda i alla övriga ingridienserna.

2. Koka utan lock under sparsam omrörning tills kolan har en temperatur på 130º Eller tills kolan håller för kulprovet, genom att ta en tesked av massan och lägga den i kallt vatten.

3. Går det rulla kolan till en liten kula, så är den färdig.  

4. Häll upp kolan i en väloljad form. eller i en form med bakpapper. Låt svalna.

5. När kolan stelnat, skärs den upp i fyrkanter med en vass kniv.

6. Svep sedan in kolorna i cellofan- eller smörpapper. 

7. Förvara sedan smörkolan svalt.

Testa gärna att krossa lite polkagrisar och strö över den avsvalnande kolan eller varför inte lite hackade rostade nötter eller frystorkade bär och flingsalt, då blir kolan ännu festligare.