Imorgon Fredag, är det många som kommer ha fredagsmys och äta tacos. Tyvärr så är det ofta den industriella tacosen som äts, där man inhandlar allt från tacoskal, tacokryddmix, salsa och andra hel och halvfabrikat som slutligen blir den slutgiltiga tacomiddagen.

Tacos som vi känner det är egentligen väldigt långt ifrån den riktiga mexikanska tacos som egentligen betyder att att äta olika maträtter i ett bröd bakat på majs- eller vetemjöl. Det kan vara allt från kött och fisk eller grönsaker, som ofta äts tillsammans med en del olika dipper och såser. När jag själv lagar tacos hemma, så har jag börjat göra det mesta själv, det ända som fortfarande köps färdigt från butik är tacoskalen som jag hittills inte har testat att göra själv. Men annars blir det allt från hemlagad salsa, guacamole till egen tacokryddmix. Allting är väldigt enkelt och så får du även ren och nyttig mat, utan en massa tillsatser och onödigt salt och socker.
Jag tänkte i detta första tacoinlägg bjuda på min egna tacokryddmix som är väldigt enkel att göra och går att förvara i en burk, väldigt länge. I den köpta varianten, finner du ofta att den till största delen består av socker och salt och desto mindre av de riktiga kryddorna som är det som ska känneteckna de mexikanska smakerna. Huvudsmaken som många kännetecknar med tacos är spiskummin, som är en vanlig krydda inom det mexikanska köket. Här är vad en av de vanligaste tacokryddmixarna innehåller.
”Druvsocker, salt (17,5%), lök, mod. stärkelse (potatis), chilipeppar, spiskummin, vitlök, potatisfiber, oregano, paprikaextrakt, arom, klumpförebyggande medel (E551), syra (citronsyra), maltodextrin, jästextrakt.”

Lägg märke till att socker i form av druvsocker är den största ingrediensen, följt av salt som utgör 17,5% av blandningen, utöver de kryddor som faktiskt finns i påsen, behövs även ett surhetsreglerande medel som i detta fallet är det på senare tid väldigt omtvistade citronsyra, som framställs genom svartmögel, kryddblandningen behöver även en smakförstärkare i form av jästextrakt, som innehåller det omdebatterade ämnet glutamat. För att det inte ska bildas störande klumpar av kryddan i påsen har man även tillsatt ett klumpförbyggande medel E551, kiseldioxid, och lite maltodextrin så att kryddan inte ryker när du häller upp den, ett jätteproblem när man lagar tacos, verkligen?
Till min tacokryddmix, behövs bara riktiga kryddor, lite salt och en gnutta socker och den smakar så mycket ljuvligare än den färdigköpta mixen.

Till ca 1dl tacokryddmix

2msk Spiskummin
2msk paprikapulver
1,5msk salt
1msk anchochilipulver
1msk Lökpulver
1tsk svartpeppar
2tsk Muscovadosocker
2tsk oregano
(2tsk Vitlökspulver)

Gör så här

1. Jag använder gärna så mycket hela kryddor som möjligt och brukar gärna rosta dem lätt i en torr panna först, för bästa smak. Men självklart går det bra att blanda ihop färdigmalda och orostade kryddor om man så vill.

2. Om du kör på hela kryddor, blanda alla ingredienserna i en kryddmix och mixa dem till ett fint kryddpulver.

3. Förvara dem i en burk med lock, tills du ska använda den. När jag sedan använder min kryddmix i exempelvis min tacofärs, så tillsätter jag även en klyfta finhackad vitlök istället för torkat pulver, men det kan man göra som  man vill. Se hur du hackar vitlök på ett smart och snabbt sätt här, eller så pressar du den i en vitlökspress om du hellre vill det.