Att baka chokladbollar har blivit väldigt populärt här hemma, gärna med olika dekorationer. Så även om de är ganska sockerrika och feta, så måste det vara okej att baka då och då, får ju heller inte glömma att de innehåller en ganska riklig mängd av den nyttiga kakaon, som b.la. är en riktig boast för immunförsvaret.

Egna chokladbollar gör man enkelt och det blir även roligare att göra det tillsammans med barn då de bara älskar att kladda och rulla dem i olika toppings, min dotters favorit är just nu flerfärgat strössel, även om jag själv är lite skeptisk till det. När man gör egna så slipper man även alla de onödiga tillsatser som man hittar i en färdigköpt chokladboll. Här är tex innehållet i Ikeas egna chokladbollar som går att köpa för 5 kronor styck på alla ikeavaruhus, jag kommer iallafall aldrig köpa en av ikeas chokladbollar igen, kommer du?

Innehållsförteckning
”Chokladboll: Socker, havregryn, margarin, naturliga smakämnen, surhetsreglerare (E330)), kakaoblandning (socker, vegetabilisk fett (palm, kärnolja), fettreducerad kakaopulver, emulgeringsmedel (solros/soja lecitin,stabiliseringsmedel (E492)), smulor från havrekaka (socker, havre, margarin (palm, raps, kokosnöt olja, salt, emulgeringsmedel (E471), antioxidanter (citronsyra, naturliga smakämnen) vetemjöl, äggpulver, jästmedel (natriumhydrogenkarbonat (E550ii)), sodium pyrofosfat (E450i), majsstärkelse, ammoniumhydrogenkarbonat (E503ii), sirap från beta, riven kakao, smakbärare mocca (kaffesmak, vaniljsmak, färgämne (E150a), konserveringsmedel (E202), vatten, etanol och fuktighetsbevarande medelpropylenglykol (E1520)”
Det är inte konstigt att man Ikea säljer dessa chokladbollar bara för 5 kronor styck, på sina restauranger, eller ett sexpack i deras livsmedelsbutik för ynka 10 kronor, då de innehåller dessa ingredienser. Nä då är det bättre med riktiga hemgjorda chokladbollar, som är gjorda på riktigt smör och där den goda chokladsmaken och den bruna färgen kommer från kakao, istället för ett tillsatt aromämne och colloritsoja, som görs på bränt socker, som används i de flesta industritillverkade chokladbollar.

Till ca 25 chokladbollar a´20g

150g smör
1,25dl socker
1msk vaniljsocker
4msk kakao
5dl havregryn
0,5dl kallt starkt kaffe
Rostad kokos, rostade sesamfrön, strössel

Gör så här

1. Var noga med att tvätta händerna ordentligt innan du börjar, för här ska man ner med hela handen, speciellt när det är barn med och bakar.

2. Blanda alla ingredienser, förutom toppingen i en bunke, fördela dem fint med hjälp av dina händer och arbeta ihop till en klibbig men fast deg.

3. Plasta bunken och ställ i kyl, i ca en timme, så att degen kan fasta till sig lite. Ta sedan ut degen och dela upp den i 25 bitar om du vill göra samma antal och storlek som jag, men det går även bra att göra större eller mindre eller varför inte olika storlekar på chokladbollarna.

4. Rulla dem sedan i valfri topping, själv föredrar jag rostad kokos eller rostade sesamfrön, men det går även rulla i olika typer av strössel eller hackade nötter.

5. Ställ sedan chokladbollarna i kylen till du ska äta dem. Det går även bra att förvara dem i frys, till ett senare tillfälle.