Linser är en väldigt underskattad råvara och att laga goda linsbiffar och skippa köttet för en dag är något flera borde göra, lite oftare.
Visst är kött och fisk väldigt gott och det ger oss även väldigt bra näring, jag hävdar även att vi behöver animaliska inslag i våran kosthållning för att få i oss alla nödvändiga vitaminer och mineralier. Men de flesta skulle helst säkert må bättre av att äta mer grönsaker, detta gäller även vår miljö, då framförallt köttproduktion, bidrar till en väldigt stor miljöpåverkan. Visste du att världens köttproduktion står för hela 20% av de totala utsläppen av växthusgaser som värmer upp vår planet och samtidigt så ökar vårt köttätande i allt snabbare takt här i Sverige, precis som i övriga världen. Vi äter idag i snitt redan över 80 kilogram kött per person och år.

Linser är en baljväxt och är en väldigt nyttig och näringstät råvara, den är rik på både protein, järn och b-vitaminer, den är också väldigt fiberrik, vilket är bra då vi generellt sätt även äter för lite fiber. Baljväxter är även en viktig råvara för dem som håller en striktare vegetarisk kosthållning, då de ger mycket protein och järn och fungerar då som ett bra komplement till kött och fisk. Sesamfrön som dessa biffar är panerade med är dessutom väldigt rika på kalcium och innehåller mer än 8 gånger så mycket kalcium som vanlig mjölk gör. Här nedan kan ni se mitt goda recept på linbiffar som är gjorda på både mosiga och fasta linser. Vill man byta ut belugalinserna, så går det även använda puylinser som också är en fastare linssort.

Ca 10st linsbiffar

150g Röda linser (300g kokta)
50g Belugalinser (100g kokta)
250g kokt potatis
1/2 hackad lök
1 ägg
5cm purjolök
2msk maizena
1tsk ingefära
1tsk gurkmeja
1krm ancho chilipulver
I kvist timjan
2st lagerblad
Sesamfrön att panera med

Avokadosalsa ca 5 portioner
2st mogna avokado
1 klyfta vitlök
1/2 röd chili
Saften av en halv citron
Färsk hackad basilika
Färsk hackad persilja
Salt och nykvarnad svartpeppar

Gör så här

1. Börja med att koka linserna i var sin kastrull med dubbelt så mycket vatten som linser, smaksätt även de röda linserna med lagerblad, timjan och lök.

2. Koka på svag värme i ca 20 minuter eller tills de är mjuka.

3. Skala och koka under tiden potatisen. Häll sedan av dem i en sil så att eventuellt överblivet kokvatten får rinna av och låt dem svalna en aning.

4. När potatisen är färdigkokt så mosar du dem till mos och gör detsamma med de röda linserna, blanda ihop linsmos med potatismos och tillsätt även de övriga ingridienserna och smaka av smeten med salt och nymalen svartpeppar.

5. Forma dem till ca 10 biffar och doppa dem i sesamfrö och stek i olja och smör på medelhög värme tills biffarna får en fin gyllene färg.

6. Servera sedan biffarna direkt med en god sallad och någon god kall sås eller salsa, eller som jag själv valt att servera dem här på bilden, med en härlig avokadosalsa.

Avokadosalsa ca 5 portioner
7. Dela avokadon och plocka ut den stora kärnan, ta en liten skalkniv och skär små rutor intill skalet.

8. Ta sedan en sked och gröp ur avkodarn och du kommer få fina tärningar av avokadon.

9. Hacka vitlöken fint, använd gärna min metod som jag visat här tidigare för bästa resultat, hacka även chilin fint.

10. Rör ned både vitlök och chilin i avokadon, tillsätt citronsaft, de hackade örterna, rör ihop salsan väl och smaka samtidigt av med salt och nykärnad svartpeppar, servera salsan till biffarna. Salsan går även använda till andra maträtter såsom kyckling eller varför inte till grillad fisk.