Recept

Rostad vitlökssill

  I år har jag förutom mina stående julsillinläggningar på Löksill, Senapssill, Citron & pepparrotssill och Äppel & kanelsill, även gjort Lingon & kardemummasill och en Rostad vitlökssill. Genom att rosta vitlöken så ger du vitlöken en väldigt trevlig och nötig karaktär samtidigt som vitlöken får en mycket mildare smak. Den rostade nödiga tonen av vitlöken gifter sig väl [...]

Av |2018-11-03T19:14:40+01:00december 21st, 2016|Fisk & skaldjur, Inläggningar, Julmat, Recept|0 kommentarer

Lingonsill med smak av kardemumma

  Idag är det bara 6 dagar kvar till julafton och det börjar bli tid för att lägga in julens alla goda sillinläggningar. Det kalla fisk och skaldjursbordet är det jag uppskattar mest på ett julbord, så det blir det jag prioriterar mest. Det är även det som är enklast och snabbast att tillaga själv på [...]

Av |2018-11-03T19:18:47+01:00december 18th, 2016|Fisk & skaldjur, Inläggningar, Julmat, Recept|0 kommentarer

Kanelbullar på dinkelmjöl

  Jag brukar sällan baka på vanligt jäst numera, men då jag blev lite överrumplad, på att det var kanelbullens dag imorgon, så fick det bli ett bak på gammal hederlig industrijäst denna gången, då surdegen inte skulle hinna bli klar i tid. Men lovar att återkomma med en surdegsvariant vid ett senare tillfälle istället. [...]

Av |2018-11-03T19:19:29+01:00december 15th, 2016|Bakverk, Sötebröd|0 kommentarer

Saffransbullar med mandelfyllning

Lussekatter i all ära men varför inte variera sig lite? Förra året testade jag på att baka mina lussekatter på surdeg, vilket blev en riktig smaksuccé men i år ville jag göra något helt annat, så varför inte  en lyxig saffransbulle med en härlig mandelfyllning. För att få en intensivare färg och smak från saffranet [...]

Av |2024-12-08T20:35:43+01:00december 12th, 2016|Bakverk, Sötebröd|0 kommentarer

Kardemummaglass med pepparkakscrunch och rårörda lingon

  Att göra sin egna glass är faktiskt enklare än vad många tror och så blir det bara så mycket bättre. Faktum är att den flesta glassen som många är vana vid ute i våra butiker fegntligen inte borde få kallas för glass! En riktig gräddglass ska innehålla, Grädde, mjölk, ägg, socker och smakämne inget [...]

Av |2018-11-03T19:20:59+01:00december 11th, 2016|DESSERTER, Glass, Julmat, Kryddor & Marinader, Recept|0 kommentarer

Syrlig hallonkola

  Julgodis är ett väldigt trevligt julpyssel som gärna barnen vill vara med på. Det är också ett bra sätt att lära barnen, att lite mindre är gott nog och att man lika gärna kan göra sitt egna godis, istället för att köpa färdigt från butik. Dessutom så blir godiset lite mer äkta än det som går köpa [...]

Av |2018-11-03T19:21:44+01:00december 5th, 2016|Godis, Recept, Tilltugg/Snacks|0 kommentarer

Saffransbiskivier

Saffran är världens exklusivaste krydda och utvinns ur saffranskrokusens pastiller. Kilopriset på saffran ligger ofta runt 50 000 kronor och är ungefär en fjärdedel av priset på ett kilo guld. Saffran är för många mest synonymt med jul och advent och då främst lussekatter och saffransbullar. Men saffran är en fantastik krydda även i annan [...]

Enkel mandelpralin

  Att göra sitt egna godis till jul är en tradition hos många och det blir inte bara en trevlig stund, utan även godare och oftast även nyttigare än det julgodis som går att köpa ute i någon affär eller godisbutik. Genom att göra ditt egna julgodis så kan du själv bestämma vad som ska vara [...]

Av |2018-11-03T19:24:26+01:00november 19th, 2016|Bakverk, Godis, Julmat, Recept, Tilltugg/Snacks|0 kommentarer

Ärtsoppa

  Ärtsoppa (Ärtor med fläsk) är en klassik svensk rätt inom husmanskosten och har anor ända tillbaka till tidigt medeltid. Då rätten ofta tillagades över öppen eld. Klassiska ingredienser är, gula ärtor, kokt fläskkött, lök och kryddor (vanligen peppar, senap, timjan och mejram). Att ärtsoppan har blivit typisk torsdagsmat i Sverige, beror på att fredagen, [...]

Av |2018-11-03T19:25:07+01:00november 14th, 2016|Middagstips, Recept, Soppa|1 kommentar
Till toppen