PFAS är ett fett och vattenavstötande ämne som vi människor själva har skapat och som finns på en mängd olika ställen i vår vardag, bl.a  i våra kök.

På grund av PFAS  (ett så kallat högfluorerat ämne) fantastiska förmåga att stöta bort vatten och fett är den vanligt förekommande i non stick-beläggningar (som Teflon) på till exempel stekpannor, kastruller och bakformar. Det gör att mindre fett behöver användas vid tillagningen och att maten inte fastnar lika lätt. PFAS finns också på grund av sina fantastiska vatten och fettavstötande egenskaper i en mängd olika förpackningar av papp och kartong. Bland annat är de vanliga i pizzakartonger, take-awayboxar, förpackningar till färdigmat, påsen runt microppcpcorn eller pappbägaren till pommesen på hamburgerrestaurangen. Däremot finns de än så länge inte i förpackningarna, som används till krossade tomater, bönor och konserver.Det används även på grund av sina egenskaper  i andra produkter såsom smink, textilier, skor, skidvalla, bilvårdsprodukter, brandskum mm.

Nackdelen är att dessa flourämnen kan läcka över till maten och att ingen riktigt har undersökt undersökt hur det påverkar vår hälsa. Men de få av alla PFAS-ämnen som har undersökts, misstänks vara cancerframkallande, reproduktionsstörande och påverka immunförsvaret. Dessutom är de extremt svårnedbrutna för naturen och blir kvar i många år.PFAS kretslopp, från produktion till natur.

Även om det används en hel del av dessa ämnen i köksutrustning och livsmedelsförpackningar så är ändå inte det den största källan till att vi människor får i oss dessa flourämnen. Tyvärr så har utsläpp från produktionen och användningen av produkter som innehåller PFAS gjort att allt fler livsmedel blivit förorenade. Mätningar som är gjorda på b.la fisk och däggdjur runt om i välden visar att halterna av PFAS ökar.

PFAS sprids genom utsläpp vidare ut i vår natur och tillslut till vattendrag och dricksvatten. För några år sedan skapade dessa ämnen stora rubriker när det visade sig att över 3 miljoner människor i Sverige hade dricksvatten som hade förhöjda halter av PFAS. I Kallinge utanför Ronneby fick en vattentäkt 2013 stängas helt efter halter på över 10 gånger över livsmedelsverkets gränsvärde för att dricka vattnet uppmäts. Utsläppen härledes till försvarsmaktens brandövningsplats och föroreningarna tros komma från brandskummet.

Naturskyddsföreningen i sverige jobbar hårt för att minska eller helt förbjuda dessa PFAS ämnena och har även tagit fram en lista på 10 tips på hur du kan undvika dessa ämnen i din vardag.

Naturskyddsföreningens 10 tips för en mindre PFAS-fylld vardag.

  1. Ät mindre take away-mat i pappförpackningar som är fett- och vattenavstötande. Det är bra om förpackningen blir kladdig och suger åt sig vätska från maten. Läs mer om PFAS i mat!
  2. Om du äter färdiglagad mat som ska värmas i ugnen/mikrovågsugnen, ta ut maten ur pappförpackningen innan den värms upp. (Ta gärna ut maten från plastförpackningen också, för att undvika att plastkemikalier går över till maten vid uppvärmningen.)
  3. Undvik mikropopcorn. Vanliga popcorn går bra.
  4. Undvik stekpannor, kastruller och bakformar med beläggningar av så kallad non-stick (som till exempel Teflon). Använd istället glas, porslin, rostfritt och gjutjärn.
  5. Leta efter smink- och andra skönhetsprodukter utan PFAS i. Kolla i innehållsförteckningen efter ord som PTFE, polytef och alla ord som innehåller ”..perfluoro…” och ”…polyfluoro…”. Väljer du miljömärkta produkter slipper du garanterat PFAS. Läs mer om PFAS i smink!
  6. Använd skidvalla utan fluor. Läs mer om hur du vallar giftfritt!
  7. Köp bilvax utan högfluorerade ämnen. Välj miljömärkt, för att vara säker.
  8. Vill du impregnera stövlar, skor eller kläder, använd produkter som inte innehåller högfluorerade ämnen, till exempel av vax eller impregnering märkt med Bra Miljöval eller Svanen.
  9. Undvik att köpa textil som är smutsavstötande, som heltäckningsmattor, soffor och tält. En soffa med tvättbart överdrag är oftare fri från PFAS.
  10. Köp inte nytillverkade kläder eller skor som innehåller högfluorerade ämnen. Ämnena hittas ofta i funktionskläder och skor/stövlar som är vattenavstötande/vattentäta och samtidigt andas. Dessa kläder är inte farliga att använda, men bidrar till att ämnena kommer ut i vår natur – och i slutändan tillbaka till oss. Det finns alternativa material att köpa som är vattenavstötande. Begagnade kläder är bättre, eftersom mest PFAS släpps ut i naturen vid produktionen av plaggen.