Denna sötpotatiskaka påminner lite om en morotskaka. Precis som morötter så är sötpotatisen en väldigt användbar liten knöl och perfekt att baka på.

Sötpotatis har en ganska söt smak, vilket gör att man generellt kan dra ner på sockermängden i en sötpotatiskaka. I detta recept har jag även valt att använda mig utav torkade fikon, vilket gör att jag kunnat minska ned på sockret ytterligare. Muscovadosockret eller kokossockret i denna kaka, fungera mer som en krydda, då den ger den där lite kolaaktiga smaken som bryter av den lite syrligare sötman från fikonen på ett väldigt bra sätt. Sötpotatis innehåller som jag tidigare nämt även väldigt mycket nyttigheter, speciellt ä den väldigt antiflammatorisk. Det finns även olika sorters sötpotatis och just den gula och kanske vanligaste sorten här i Sverige, som jag använt mig utav i detta recept är fullproppad av antioxidanterna karotenoider. Karotenoider har visat sig förebygga både cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Den ger även ett extra skydd mot solljus, vilket är speciellt bra under sommaren, när solen står som högst.

Älskar du morotskaka, så kommer du helt säkert även älska denna kakan, fantastik god och saftig och passar utmärkt till en god kopp te, gärna ett chai-te med inslag av kanel och ingefära. Toppa gärna även kakan med en god frostig på färskost för en extra lyxig känsla. Kakan blir dessutom helt glutenfri om du använder dig utav glutenfritt havre.

Sötpotatiskaka ca 12 bitar

200g Finriven sötpotatis
3 Ägg
1/2dl Muscovadosocker eller kokossocker
200g Torkade fikon
3dl Havregryn
1dl Rapsolja eller kokosolja
2tsk Kardemumma (mortlad)
2tsk Mald kanel
2tsk Mald Ingefära
1dl Maizena
2tsk Bakpulver
1 Nypa salt
Kokosolja och kokosflingor till formen

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175ºc.

2. Smörj en form som rymmer minst 1, 5 liter med kokosolja och ström den med kokosflingor, så att det täcker både botten och en bra bit upp på kanterna.

3. Vispa ägg och sockret till ett pösigt skum.

4. Mixa fikon, havregryn, kryddor och olja i en matberedare till finsmulig deg.

5. Blanda havre och fikonmixet i äggvispet tillsammans med den rivna sötpotatisen.

6. Blanda ut bakpulvret med maizenan och blanda även ner den i smeten tillsammans med en nypa salt. Blanda allt till en jämn smet.

7. Häll upp smeten till sötpotatiskakan i den förpreparerade bakformen.

8. Baka kakan i ugn i ca 30-35 minuter, prova gärna med en sticka efter 30 minuter. När ingen smet fastnar på stickan, så är kakan färdig.

9. Kakan kan avnjutas som den är, men vill du göra det ännu festligare så är det väldigt gott toppa den med lite färskostfrosting.