Så här års är de svenska rödbetorna som finast och vad är inte ett bättre sätt att ta till vara på dem, än att lägga in dem.

Inläggning är en gammal konserveringsmetod som förlänger hållbarheten på ett livsmedel men i dagens moderna samhälle då alla har kyl och frys görs det mest för den goda smakens skull. Det går att lägga in eller sylta nästan vad som helst, det är bara din fantasi som sätter gränserna. Allt från klassiska inläggningar såsom,inlgada rödbetor, gurka och sill, till andra livsmedel såsom paprika, pumpa eller vad du nu gillar att lägga in. Det går även att variera inläggningarna med olika kryddor. I mina rödbetor har jag valt pepparrot och senapsfrön för att ge dem en liten hetta, men det går även att experimentera med andra kryddor som kanel, chili eller varför inte saffran i en inläggning.

Inlagda rödbetor

1kg Rödbetor
Ett par nypor Salt
1,5dl Ättika
3dl Rörsocker
4,5dl Vatten
5cm Pepparrot
5 Hela nejlikor
2 Lagerblad
1tsk Senapsfrön

Gör så här

1. Skär av blasten från rödbetorna och skölj dem rena från eventuella jordrester och annan smuts.

2. Placera dem i en rymlig gryta och fyll upp med vatten så att de täcker. Tillsätt ett pat nypor salt och låt betorna koka upp. Låt rödbetorna koka tills de är mjuka rakt igenom, men ändå har ett visst motstånd när du sticker med en sticka eller kniv igenom dem.

3. Häll av det kokande vattnet och fyll på med kallt vatten så att betorna svalna något innan du skalar dem genom att gnugga dem i dina händer under rinnande vatten. Detta bör göras medan rödbetorna fortfarande är varma, annars är det mycket svårare att få av skalet från dem. Låt sedan betorna svalna helt.

4. Klyfta eller skiva rödbetorna och placera dem i en väl rengjord burk, gärna en glasburk med lock.

5. Under tiden som du delar rödbetorna blandar du alla ingredienserna till inläggningslagen i en kastrull och låt alltsammans koka upp.

6. Häll den varma inläggningslagen över rödbetorna så att den täcker betorna väl. Sätt på locket och låt rödbetorna mogna i lagen på ett mörkt och svalt ställe i ett par dygn, innan de är klara att avnjutas. Rödbetorna kan sedan förvaras svalt och mörkt i upp till flera månader, så länge lagen täcker betorna.