Jenny jobbade som hushållslärare på en skola för flickor på Östermalm i Stockholm, där även prinsessorna Margaretha, Märta och Astrid, döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg av Danmark gick. Den gröna tårta sägs ha varit prinsessornas favorittårta och fick sedan sedermera namnet Prinsesstårta.
En klassisk prinsesstårta är ursprungligen gjord på en sockerkaksbotten fylld med vaniljkräm och vispad grädde. Tårtan täcks sedan med grön marsipan och pudras med florsocker, den garneras också ofta med en rosa marsipanros. Prinsesstårta innehöll alltså inte någon sylt även om de oftast gör det idag.
Det finns idag en uppsjö av varianter på denna klassiska tårta, personligen gillar jag när en tårta inte blir för söt, så jag har valt att fylla min prinsesstårta med en hemkokt hallkompott som bryter av det söta och feta i tårtan på ett väldigt bra sätt.

Prinsesstårta ca 16 bitar
1 Tårtbotten
Hallonkompott
200g+50g Hallon
50g Socker

Vaniljkräm (Marsankräm)
250g Mjölk
30+30g Socker
2 Vaniljstång
3 Äggulor
20g Maizena
30g Smör

Garnering av tårtan
800g Vispad grädde
500g Marsipan (Ofärgad)
Grön pastafärg
Garnering
Rosa pastafärg
Choklad 70%
Florsocker

Gör så här.
1. Blanda 200g hallon och 50g socker i en kastrull och koka upp.
2. Kokasedan hallonkompotten i ca 5 minuter på mellanlåg värme, eller tills den börjar få en syltliknande konsistens.
3. Blanda i de resterande hallonen (50g) och ställ åt sidan. På så sätt får du en sammanhängande men ändå lite friskare och hallonkompott att fylla din prinsesstårta med.

Vaniljkräm
1. Blanda mjölken med 30g av sockret i en vid kastrull.
2. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna.
3. Tillsätt både de urskrapade fröna och bönskidorna till mjölkblandningen.
4. Låt vaniljmjölken långsamt sjuda upp, så att vaniljsmaken hinner sprida sig ordentligt.
5. Vispa under tiden äggulor, resterande mängd socker (30g) och maizena luftigt och vänd ner i den varma vaniljmjölken.
6. Sjud upp vaniljkrämen under vispning tills den tjocknar.
7. Tag bort kastrullen ifrån värmen och blanda ner smöret.
8. Sila sedan krämen genom en finmaskig sil och kyl ner den i kylen.

Montering av tårtan
1. Dela tårtbotten i 3 delar och lägg mittdelen nederst (eller toppdelen eller botten delen med snittytan nedåt) på ett lämpligt tårtfat eller tårtbricka, lite beroende på hur den ska serveras. Om du istället lägger bakytan nedåt så finns det en risk att tårtan kan fastna på tårtfatat, när den ska portioneras. Ett tips till dig som bakar tårta ofta är att använda sig av en tårtsnurra, det gör monteringen så mycket enklare.

2. Börja med att breda ut hallonkompotten på den första bottnen, men se till att du lämnar ett par centimeter från kanten och in. Detta då du inte vill att hallonen ska få kontakt med marsipanen vilket gör att den smälter och tårtan kan säcka ihop. En annan orsak är att det finns risk att hallonen lyser igenom marsipanen, vilket heller inte är snyggt. Spritsa sedan hälften av vaniljkrämen ovanpå hallonen och lämna även här, av samma orsak som med hallonen några centimeter till kanten.

3. Lägg på botten nummer 2 och tryck till lätt över tårtan, så att sylt och vaniljkräm stannar innanför och tårtan börjar få ett kupolliknande utseende.

4. Blanda resterande vaniljkräm med två tredjedelar av den vispade grädden och bred på tårtan, fortsätt här att bygga på kupolformen genom att fördela grädden som i en liten kulle.

5. Lägg på botten nr 3 med den skurna sidan uppåt, stryk upp med grädde till den form du vill ha och så att den blir heltäckt med grädde. Ställ tårtan svalt medan du kavlar ut marsipanen och gör marsipangarnityren.

6. Personligen så gillar jag att färga min egna marsipan, då jag får mer kontroll på färgen. Men om du inte vill färga din egna marsipan så går det att köpa färdig grön marsipan i de flesta livsmedelsaffärer. Dock så tycker jag inte den smakar så bra, så rekommendera att du köper en bättre variant som denna marsipanen istället.

7. Kavla sedan ut marsipanen till ca 3 mm och täck tårtan. Arbeta dig runt tårtan genom att dra lätt i marsipanen så att inga skarvar bildas men va försiktig så att du inte dra hål i marsipanen. För enklare utkavling kan du med fördel använda en kavlingsmatta, då fatsnar inte marsipanen så lätt.

8. Garnera tårtan kan vara det roligaste men traditionellt så toppas den med en marsiopanros och pudras med florsocker. Men här kan man göra lite som man vill. Personligen tycker jag det både är gott och fint med lite spritsad choklad. Vill du inte göra dina egna rosor så kan du även köpa färdiga rosor här.