Kikärtor är gott!

Kikärtor eller Garbanzoböna som den också heter, innehåller väldigt mycket nyttigheter. Utöver en bra fiberkälla så har det visat att kikärtor kan förbättra blodvärdena och förbättra kroppens insulinkänslighet, vilket minskar risken för att drabbas av diabetes typ 2. Kikärtor har i studier också visat ge ett dämpat sug efter sötsaker och annan skräpmat, vilket kan leda till viktnedgång eller göra det enklare att hålla vikten.
Att just kikärtor har visat sig minska suget efter snacks och onyttigheter gör det ännu roligare att just göra ett snacks av dem, ett snacks du kan äta med gott samvete precis när du vill.
Rostade kikärtor kan ätas precis som dem är, som ett gott snacks istället för chips och ostbågar eller som ett bra tillbehör i en sallad för extra crunch, istället för exempvis mindre nyttiga brödkrutonger.

Chilirotade kikärtor

400g Kokta kikärtor
1msk Olivolja
2tsk Himalayasalt
1tsk Paprikapulver
1tsk Vitlkökspulver
1tsk Chilipulver

1. Sätt ugnen på 200ºc
2. Blanda kikärtorna med övriga ingredienser i en bunke och smaka eventuellt av med mer kryddor om så behövs och dem stå och marinera i några minuter.
3. Häll kikärtorna på en bakplåt klädd med bakpapper eller bakmatta.
4. Rosta kikärtorna i ugnen på 200ºc i ca 30 minuter eller tills de är hårda och spröda. Öppna och rör runt i bönorna ett par gånger under rostningen för en jämnare rostning
5. Förvara sedan bönorna torrt i rumstemperatur tills de är uppätna, vilket inte brukar ta så lång tid.