Gnocchi är en italiensk pasta som traditionellt görs på kokt potatis, mjöl och ägg. Ursprunget sägs komma från mellanöstern och var något som romarna tog med sig under sina erövringar. Gnocchi kan göras helt neutrala men det är också vanligt att variera de varieras på en mängd olika sätt såsom med olika smaksättningar och fyllningar. Jag gillar själv enkelheten att bara smaksätta min gnocchi med liten muskotnöt och sedan blanda i lite pesto och nyhyvlad parmesan.

Gnocchi ca 4 portioner

600g Kokt potatis
25g Smör
4-5dl (ca 250g) Dinkelsikt eller vetemjöl
1 Ägg
Riven muskotnöt
Salt
Nymald vitpeppar

Gör så här.
1. Skala och koka potatisen mjuk i vatten. Häll av dem och låt dem sedan ånga av en stund.
2. Pressa den varma potatisen genom en potatispress ner i en rymlig bunke och blanda i smöret så att det smälter i den varma potatisen. Låt sedan potatismoset svalna
3. Tillsätt ägget, 3 deciliter dinkelsikt, riven muskot, salt och vitpeppar, till det kalla potatismoset och arbeta ihop allt till en deg.
4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta degen till en elastisk pastadeg. Degen ska inte vara kladdig men heller inte för fast. Det är knådningen som avgör hur bra slutresultatet blir. Arbetar du degen för lite så blir gnocchin lite spröd och faller lätt sönder när du kokar den.
5. Dela degen i fyra lika stora bitar och rulla ut varje bit i längder. Skär längderna i lagom stora bitar med hjälp av en degskrapa eller palett.
6. Rulla dem sedan runda och pressa dem lätt mot en gaffel för att få den klassiska refflingen på dem.
7. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en kastrull och koka gnocchin i ca 3 minuter eller tills de flyter upp till ytan, då är de klara. Doppa sedan din nykokta gnocchi i iskallt vatten för att avstanna kokningen. Häll av dem snabbt och blanda dem med lite olja så att de inte klippar i hop med varandra för mycket. Sean kan du förvara dem i en tätslutande burk i kylen i upp till en vecka.
8. Stek dem sedan i en het panna i rikligt med smör och strö över lite hackad persilja och nyhyvlad parmsen och njut av dem som dem är. Eller smaka upp dem med en god pesto och lite grillade grönsaker, fantastiskt gott.

Gnocchin går givetvis även att servera som ett tillbehör till en större måltid om så vill.
Dessa köksredskap kan vara bra att ha för att göra gnocchi