Jag brukar alltid göra en småländsk ostkaka till jul men i år valde jag istället att göra en saffranspannkaka vilket blev väldigt bra, är helt klart något jag kommer att göra igen.
Saffranspannkaka tros komma från Gotland och är en pudding som traditionellt är gjord på överbliven risgröt, saffran och ägg. Det har även gjort  den extra vanligt förekommande kring jul  då många ofta lagar till den på julgrötsresterna. Det är idag inte känt om den här saffranspannkakan skapats på Gotland eller om någon tagit med sig den in till ön. Men idag sammankopplas den starkt med Gotland och den serveras på sommaröppna turistrestauranger och andra sammanhang där den ö-lokala maten lyfts fram. 

Genom att använda min goda marinerade saffran i saffranspannkakan så får den en extra fin färg och tydligare saffranssmak. Hur du gör din egna marinerade saffran kan du läsa här.

Saffranspannkaka ca 6 portioner

2dl Grötris (ekologiskt)
2dl Vatten
6cm Kanelstång
6dl Mjölk
1dl Grädde
1tsk Salt
11g Marinerad saffran (1g saffran)
4st Ägg
1,5dl Vispgrädde
1,5dl Mjölk
100g Skalad mandel
70g Honung

Gör så här

1. Börja med att koka gröten genom att koka upp grötriset med vattnet och kanelen. Sänk värmen och låt småkoka på låg värme i ca 10 minuter eller tills det mesta av vattnet är inkokt i riset. Ett bra tips när du kokar risgrynsgröt är att du lägger riset i blöt i några timmar före kokning, då hinner riskornen svälla lite innan och själva kokningen går snabbare.

2. Tillsätt sedan mjölk, grädde och salt, låt sedan allt koka vidare på låg värme tills gröten är färdig (ca 30 minuter), se till att röra då och då, så att gröten inte bränner.

3. När gröten är klar tillsätter du saffranet och rör in det ordentligt i gröten, hacka även mandeln fint och rör ner den i saffransgröten. Låt sedan saffransgröten svalna något. Sätt under tiden ugnen på 150º.

4. Blanda ägg med mjölk och grädde och blanda i äggblandningen i den avsvalnande saffransgröten. Smaka av med honungen och eventuellt lite mer salt.

5. Smörj in en lagom form (jag använde mig av en vanlig brödform), och häll i puddingsmsten. Grädda sedan saffranspannkakan i ca 45 minuter på 150º eller tills puddingen har stannat sig.

6. Servera gärna saffranspuddingen med lättvispad grädde och hemlagad jordgubbssylt.