I helgen så gjorde jag en laddnings av mina goda hamburgare, passade även på att göra mina goda hamburgerbröd på surdeg.
Då slog det mig att jag aldrig har lagt upp receptet på dem här, så får väl se till att rätta till det problemet, så ni slipper att köpa någon av de karaktärslösa och smaklösa färdigbröden som finns i våra butiker.
Dessa bullar går att göra både med och utan jäst, fast det viktigaste om du använder jäst är att du bara använder lite jäst (ca 6-8g) och låter degen kalljäsa en bra stund så att alla smaker växer fram. Att använda 50g jäst per liter vätska som det är i många recept är rent vansinne och du får ett trist och jästsmakande bröd som resultat. Personligen skippar jag jästen helt och låter enbart surdegen göra jobbet och får på sås sätt en helt annan karaktär på bröden än om jag även hade tillsatt lite jäst.

Till ca 16-18 hamburgerbröd

200g Surdeg (råg eller dinkel)
5dl Fet mjölk
40g Honung
1 Ägg
ca 800g Dinkelsikt
20g Salt
(Ev 8g Färsk jäst)
Sesamfrön
Pumpafrön

Gör så här

1. Blanda allt till degen i en bunke och rör ihop den med en träslev, olika mjölsorter suger in olika mycket vätska och det är viktigt att kontrollera texturen på degen. Är degen för lös, så tillsätts lite mera mjöl eller om degen blir för hård, lite mera mjölk.Degen ska bara beblanda sig och det är inga problem att den är lite kladdig.

2. Låt sedan degen stå och mogna i ca 1 timme under en bakduk, det gör även degen mindre kladdig.

3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda för hand i några minuter, låt sedan degen vila ytterligare i ca 30 minuter under bakduk i samma bunke som tidigare.

4. Ta sedan upp degen på ett mjölat bakbord och sedan kavla ut den rektangulärt till en höjd på ca 5 centimeter.

5. Stansa sedan ut lagom stora hamburgerbröd med hjälp av en degskrapa eller liknande.

6. Placera dem direkt på en bakpapperklädd plåt och pensla dem med lite ljummet vatten.

7. Strö sedan dem med pumpafrön och sesamfrön. Låt sedan hamburgerbröden jäsa i en avstängd ugn i ca 5-6 timmar om du bara använder surdeg, lite beroende på hur pigg surdegen är och ca 2-3 timmar om du även tillsatt jäst i degen. Bullarna ska jäsa till sin dubbla storlek.

8. Grädda sedan dina hamburgerbröd på 225º i ca 10 minuter eller tills de är gyllene och färdigpackade (ca 94º i innetemperatur).

9. Låt sedan svalna under bakduk innan du skär upp dem.

Samma deg går också att använda till korvbröd, men då kan du hellre forma dem mer som ett korvbröd. Vill man ha runda hamburgerbröd går det självklar även bra att runddriva dem.