Korv som köps i våra butiker, är oftast inte den nyttigaste maten. De innehåller ofta mängder av salt och tillsatser, som konerveringsmedel, stabilisatorer, aromer mm, detta för att dölja att huvudråvarorna ofta är av en sämre kvalitet och att man vill spara in på den dyra kötthalten i korven, genom att spä ut den med billigt vatten.
Vissa korvsorter på markanden innehåller faktiskt mer vatten än kött, en bra korv, bör inte ha en kötthalt under 85 procent. En riktig korv och som även är relativt nyttig, bör innehålla, kött, (späck), kryddor, salt och en vätska (max runt 10 procent av vikten på korvsmeten). För att veta vad korven du har på tallriken verkligen innehåller så är det bäst att stoppa din egen korv, vilket inte är så svårt och krångligt som man kanske tror. Med bra råvaror och en hyfsad köksassistent med köttkvarn och korvhorn så kommer man ganska långt, sedan är det väldigt roligt också.

Jag bjuder här nedan på ett av mina egna recept, som är en väldigt enkel och god fläskkorv, som även kan varieras med olika kryddor efter egen smak.

Enkel fläskkorv

600g fläskkött
200 g ister
200g rökt sidfläsk
1dl Mjölk
18g Salt
1 kvist Rosmarin
3g Malen svartpeppar
1g Malen kryddpeppar
0,5g Malen muskot
0,3g Malen muskotblomma

Gör så här

1. Klipp isär korvarna och grilla dem på grillen eller stek dem i lite smör och olja i en panna tills de fått en fin färg och är genomstekta.

2. Ta bort onödiga senor och bindväv på köttet och skär det i mindre bitar, lägg det en stund i frysen så att det blir lite småfryst(temperatur på runt -2°-0°)  Detta för att smeten bör vara så kall som möjligt när den sedan arbetas, temperaturen bör helst aldrig överstiga +4°. Det är även bra att kyla ner övriga ingredienser och utrustning så att de håller en så låg temperatur som möjligt. Jag brukar slänga in allt i frysen så att det blir riktigt kallt.

3. Under tiden kan du skölja upp 6 meter fjälster i ljummet vatten och sedan låta det ligga i blöt i ett par timmar.

4. När köttet blivit lite halvfruset, men ändå inte helt genomfruset, tar du ut det och saltar det, mal det sedan på en fin skiva på köttkvarnen, två gånger, så det blir riktigt finmalt. Blanda kött, mjölk och kryddor för hand eller i en assistent på låg hastighet, tills smeten binder bra. Se till att temperaturen aldrig överstiger +4°.

5. Montera korvhornet på köttkvarnen eller fyll en spritspåse om du inte har tillgång till en maskin.

6. Trä på fjälstret försiktigt så att det håller sig helt. Mata fram smeten till korvhornets spets, innan du knyter igen änden på fjälstret så att det inte kommer in luft i korven, då kommer korven att spricka vid tillagning.

7. Fyll sedan fjälstret, var noga med att inte fylla den för hårt, avsluta med att knuta igen fjälstret på andra sidan. Antingen kan du göra en stor korv som du rullar ihop enligt bilden, eller så snurrar du dem i en lagom storlek. Detta gör du genom att nypa till med ena handens tumme och pekfinger en korvlängd in på fjälstret och med den andra handens tumme och pekfinger ytterligare en korvlängd in.

8. Snurra korven du har mellan händerna framåt, så snurrar du inte korvarna upp sig så lätt och du slipper att använda snöre.

9. Låt sedan gärna korvarna vila några timmar i kylen innan du tillagar dem.