Broccoli är en underbart god grönsak med många användningsområden, den är dessutom supernyttig. Men kom ihåg att ta vara på hela broccolin, inte minst stammen.

Broccoli är en grönsak som borde finnas med i alla människors kosthållning. Fullproppad med nyttiga antioxidanter är den en boost för vårt immunsystem samt sägs kunna motverka cancerceller från att sprida sig. Den är även väldigt rik på vitamin C, vilket b.la gör att järnupptaget i kroppen ökar. Så att äta lite broccoli till en god bit kött är en bra idé för att du ska ta upp så mycket av järnet i måltiden som möjligt. Broccoli är också bra för vår hjärt och kärlhälsa och sänker både blodtryck och minskar inflammationerna i våra kärl och i kroppen. Välj också gärna en ekologisk broccoli. Då slipper du besväret med att skölja den för att få bort kvarvarande bekämpningsmedel, som döljer sig kvar i de små floretterna.
Broccolins floretter är ofta väldigt eftertraktade men tyvärr så åker ofta den goda stammen direkt i soptunnan. Många vet nog inte ens att stammen är minst lika ätbar och god som floretterna. Så glöm  inte att ta vara på hela broccolin, så hjälper du även till att minska det stora matsvinnet. Det händer att stammen på broccolin ser lite träig och trist ut, speciellt på vinterhalvåret. Men då är det bara att skala bort det yttersta från stammen. Så går det bra att äta resten sen. Så här förbereder jag en broccoli.

Ange kod DUKA10 i kassan för att erhålla 10% rabatt på alla DUKA-prudukter.

Skölj broccolin noga under kallt vatten, speciellt om du inte använde dig utav en ekologisk broccoli. Det kan finnas mycket damm och smuts gömda i floretterna. Placera broccoli på en skärbräda.

Hel broccoli

Dela broccolins huvud från stammen genom att dela den precis under floretterna. Skär även av botten på stammen som kan vara lite träig och intorkad, lite beroende på hur länge det är sedan broccolin skördades.

Broccoli stjälk

Skala bort det yttersta på broccolistammen med hjälp av en skalare,. Annars kan broccolin upplevas lite träig. Om broccolin är yngre eller helt nyskördad kan du ofta hoppa över detta.

Dela upp stammen i lagom stora bitar och dela sedan upp floretterna i fina buketter. Hela broccolin kan nu användas på samma sätt. Själv brukar jag gärna ångkoka den och bara tillsätta lite olivolja eller smör. Sedan är det bara att äta den som den är, otroligt gott. Men tycker man att stammen inte är lika trevlig att äta som floretterna så kan man exempelvis strimla ned dem och använda dem i en wok eller gryta. Eller varför inte göra soppa på dem.

Broccoli hel skuren i bitar