Spagettipumpa är en väldigt speciell och spännande pumpa som säkert inte så många känner till. Den har dock på senare år blivit mer vanlig i våra livsmedelsbutiker och är en väldigt god pumpa.

Spagettipumpans unika innanmäte är väldigt speciellt och blir nästan som spagetti när man plocka ur det, därav namnet spagettipumpa. Pumpan har dessutom en väldigt god smak och allt som behövs är egentligen bara en klick smör eller en god olivolja, så kan den serveras till nästan vad som helst. Du kan även tillaga pumpan och sedan puckla den och ha den som ett gott tillbehör till en god måltid. Spagettipumpa har även ett väldigt lågt kaloriinnehåll, vilket gör den optimal för den som vill hålla nere energiintaget eller satsa på ett kolhydratfattigt tillbehör istället för pasta, potatis eller ris. Så kör du en LCHF-kosthållning eller någon annan lågkolhydratkost så kan spagettipumpan bli en väldigt bra grönsak att upptäcka.

Tillagning av spagettipumpa

1st Spagettipumpa
1 skvätt olivolja
Salt & nymalen peppar

Hel spagettipumpa
Delad spagettipumpa

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200° C och sätt en ugnssäker form med lite vatten i botten av ugnen.
2. Dela pumpan i två delar och gröp ur kärnorna. Det gör du enklast med en vanlig matsked, de kan sitta ganska hårt så man kan behöva ta i lite. Spara även gärna kärnorna, de kan du sedan rosta och skala. Så har du även gjort dina helt egna pumpafrön.
3. Droppa eller pensla in köttsidorna med lite olivolja och salta och peppra. Lägg pumporna med köttsidan neråt på en bakpappersbeklädd ugnsplåt.
4. Baka i ugnen i ca 30- 40 minuter på 200° C, beroende storlek på pumpan. Se till att det finns vatten i ugnsformen, Det skapa ånga som ger en skonsammare bakning.
5. Pumpan är färdig när man kan gröpa ur innehållet lätt med en gaffel, men se till att den inte blir för mosig. Testa att sticka en kniv igenom pumpan, det ska vara ett visst motstånd men ändå inte vara för hårt. Tänk på att du vill ha din pasta al dente.
6. Gröp ur din pumpa och blanda i en klick smör eller lite god olivolja och smaka eventuellt till med lite mer salt och nymlad svartpeppar. Något som med är väldigt gott är att hacka lite örter eller riva en god ost över pumpan.

Pumpan kan vara lite svår att dela, så se till att ha en bra och rejäl kniv så du kan använda en hel del kraft för att få isär den. Spara gärna pumpakärnorna. Torka dem i ugn och skala dem, så har du nyttiga och goda pumpakärnor att ha till morgonmuslin.

Av Daniel Mårdh