Kola eller fudge är något som går att variera i det oändliga och denna goda havtornskola är en fantastiskt god kola, med en härlig syrlighet som bryter av kolans sötma på ett perfekt sätt.

I juletid äter vi generellt mer godis än övriga dagar på året och då tycker jag att man ska satsa på bra hemgjort julgodis istället för det vanliga artificiella industriella godiset som finns att tillgå året om. Håller man sig till hemgjort godis, så brukar det också leda till att du sätter i dig mindre än vad du annars hade gjort. Sedan är det hemgjorda godiset oftast gjort på naturliga råvaror, vilket faktiskt även innehåller något av näringsvärde. Detta är tyvärr sällan fallet med den köpta massproducerade varan.
Kola eller fudge är något av det enklaste julgodiset du kan göra och allt du behöver är en bra kastrull och en digitaltermometer. Kolan kan smaksättas nästan med varsomhelst eller bara göras naturell som en god trädd eller smörkola. I denna kolan har jag använt mig av syrliga havtorn, vilket ger kolan en härlig fräschör. Havtorn är ett bär som främst växer på buskar nära havstränder. Havtorn är i Sverige framförallt vanlig på östkusten men finns även på vissa ställen i bohuslän. Havtorn är rik på c-vitamin vilket även gör kolan till en bra källa till c-vitamin även om kolan i övrigt inte är någon hälsokost.

Syrlig havtornskola

200g Vispgrädde
200g Sirap
240g Ljust muscovadosocker
150g Havtorn
50g Smör
1 Nypa salt
Zest från en apelsin

Gör så här

1. Förbered en lagom bakform med bakplåtspapper i botten.

2. Blanda alla ingredienser förutom apelsinzesten i en tjockbottnad kastrull.

3. Koka upp kolan till 128ºc, använd dig utav en digitaltermometer eller gör ett kulprov för att se när kolan är färdig.

4. Blanda i apelsinzesten och rör in den i kolan.

5. Passera kolan genom en finmaskig sil ner i formen och låt kolan svalna i rumstemperatur över natten eller tills den är helt kall och hårdnat.

6. Skär upp kolan och packa in dem en och en i papper som små härliga karameller.

7. Kolan förvaras sedan i rumstemperatur. Sätter du dem för kallt kommer kolan att börja svettas och bli blöta.