Imorgon är det andra advent och en perfekt dag för lite pepparkakstryfflar, smaken av god choklad och pepparkaka tillsmmans är fantastiskt gott.

Pepparkakstryffalar som smälter i munnen är lite av mitt favoritsnacks under jul och brukar bli ett antal omgångar av rullande innan julen är över och man tröttnat på smak av pepparkaka.

Dessa tryfflar görs på hela kryddor som sedan silas bort, så tryfflarnas konstisens blir ännu lenare och godare. Men kom ihåg att göra många, då de brukar gå åt. Tycker man inte om pepparkakor, går det även att smaksätta dem med andra smaker, såsom alkohol i olika former, frukt eller bärpurér eller varför inte helt naturella med lite vanilj. Dessa tryfflar är dessutom gjorda på choklad med hög kakaohalt, vilket gör dem fullproppade med goda antioxidanter och nyttiga mineraler som är bra för vår kropp och hälsa.

Till ca 25 stycken pepparkakstryfflar

2dl Vispgrädde
2st Kanelstänger
1tsk Nejlika
1tsk kardemummakärnor
5g Färsk ingefära
1msk Muscovadosocker
1/2tsk Salt
25g Smör
250g Mörk choklad (minst 60%)

Gör så här

1. Blanda grädde, de hela kryddorna och muscovadosocker i en kastrull och värm försiktigt så att blandningen blir rykande het fast ändå inte riktigt kokar.

2. Låt gräddkryddblandningen stå och dra i tio minuter så att alla smakerna från kryddorna växer fram.

3. Hacka under tiden chokladen till små bitar. Tillsätt  smöret och saltet till gräddkryddblandningen och rör ut det till en jämn smet.

4. Sila bort kryddorna och häll tillbaka gräddblandningen ner i grytan. Rör ner chokladen och rör ut den i gräddblandningen till en glansig och len tryffelsmet.

5. Låt sedan tryffeln svalna något innan du sätter in den i kylen.

6. Efter några timmar i kyl är det dags att rulla tryfflarna och pudra dem med kakao. Tag en tesked och försök kula upp små bollar som du sedan rullar mellan handflatorna till små tryfflar. Detta momentet kan vara lite kladdigt men det får man räkna med.

7. Rulla sedan de nyrullade tryfflarna i kakao och förvara dem sedan i en burk i kylen. Ta gärna fram dem en liten stund innan de ska ätas, så de hinner tempereras lite, då smakar de så mycket bättre. 

8. Ett tips om man inte vill rulla är att hälla upp tryffelsmeten i en inplastad bakform eller liknande och sedan skära ut fina tryfflar när tryffeln stelnat i kylen och sedan pudra dem med kakao.