Semifreddo, eller halvfryst som det betyder på italienska är en snabb glass som ska avnjutas precis som namnet antyder, halvfryst.

Att göra en semifreddo är både enkelt och går relativt snabbt, om du bortser från tiden den bör vara i frysen. Denna semifreddon med smak av Snickers är precis som några av mina tidigare recept på semifreddo här, en glasstårta som har en marängbas som kan göras i förväg, om så vill. Snickerssmaksättningen görs enkelt med Dulce de Leche som bas, vilket gör denna glasstårtan väldigt enkelt att göra. Dulce de Leche gör du enkelt genom att sjuda kondenserad mjölk täckt med vatten i ca 3 timmar. Men det går numera även bra att köpa färdig Dulce de Leche i de flesta livsmedelsbutiker om du inte hinner eller vill göra din egna.

Semifreddo med hemgjord snickers ca 8 portioner

Marängbotten
80g Äggvita (ca 2st)
75g Socker
50g Florsocker

Semifreddo
3 Ägg
2 msk Socker
2.5 dl Vispgrädde
50g Rostade hasselnötter
1krm Vanilj
1 Nypa salt

Jordnötskolasås
200g Dulce de lethe
50g Jordnötssmör
50g Hackade rostade jordnötter
1 nypa salt
ev en skvätt grädde

Garnering
50g Choklad (60% kakao)
75g Vispgrädde
100g Rostade hackade jordnötter

Gör så här

Marängbotten
1. Vispa upp äggvitan i en väl rengjord bunke med stora handrörelser eller på medelhastighet om du använder en elvisp, tills skummet börjat resa sig.

2. Tillsätt då sockret och fortsätt att vispa till en hård maräng. Sikta i florsockret genom en finmaskig sil och vänd det försiktigt in i marängen med hjälp av en slickepott eller liknande. Vispa inte för hårt, för då kan marängen sjunka ihop.

3. Klä en väl rengjord springform (24-26cm) med bakpapper och häll marängsmeten i formen och bred ut till en jämn marängbotten. Om du vill kan du även röra ned rostade hackade mandlar eller andra nötter i marängvispet. Men var noga med att inte vispa för mycket, för då kommer fettet från nötterna få marängen att sjunka ihop och resultatet blir en seg och svampig marängbotten.

4. Baka marängbottnen på 100º i ca 90 minuter eller tills den är spröd och genombakad. Jag brukar låta den stå kvar i ugnen över natten, så att den hinner torka ut ordentligt.

Semifreddo
5. Separera äggen och lägg i var sin skål. Vispa äggulan tillsammans med hälften av sockret till ett tjockt skum, helst med en elvisp.

6. Vispa seden grädden i en annan skål tillsammans med vaniljen.

7. Blanda ihop äggvipet med den vispade vaniljgrädden.

8. Vispa äggvitorna tillsammans med resterande socker till en fast maräng.

9. Smaka av med en nypa salt och häll smeten över marängbottnen som ska vara kvar i sin form.

Jordnötskolasås
10. Blanda alla ingredienserna och smaka av med en nypa salt. Lite beroende på hur fast ditt jordnötssmör är, så kan du behöva lösa upp karamellen lite med grädde eller annan vätska, så att du enkelt kan trippla din glasstårta med den.

11. Skeda ut jordnötskolasåsen över toppen på semifreddon. Dra sedan med en kniv eller liknade förmäl så att du ripplar tårtan, se till att du även får ner kolasåsen i glaasen så att inte allt bara ligger på toppen.

Garnering
11. Smällt chokladen tillimmas med grädden och trippla toppen av semifreddon med chokladen.

12. Strö över de rostade jornötterna så att det täcker hela tårtan.

13. Ställ sedan i frys i ca 2 timmar så att den blir fryst. Ta sedan fram och låt temperera ca 20 minuter innan servering.

14. Garnera eventuellt tårtan med mer rostade jordnötter och lite riven choklad.