Ugnspannkaka är något som går väldigt snabbt att svänga ihop. Det går även bra att äta både som en lättare lunch eller som ett matigare mellanmål.
Pannkaka är något som på senare tid med GI och LCHF allt mer förknippats som något onyttigt. Det är även till viss del en del sanning bakom det, då de flesta pannkakor mest innehåller vitt raffinerat mjöl och ofta serveras med någon söt sylt, utan nämnvärt bär eller fruktinnehåll som tillbehör. Men bara genom några enkla knep så kan pannkakan göras, inte bara mindre onyttig, utan även till en ganska näringsrik och nyttig måltid.

För att göra pannkakan till en hälsosammare måltid har jag valt att byta ut en del av det raffinerade vetemjölet mot mandelmjöl och resterande mängd mot ett stenmalt dinkelmjöl. Mandel och nötter är i allmänhet blodsockersänkande och även fullproppade med nyttiga fetter och andra nyttiga näringsämnen. Dinkelmjöl innehåller även det mer nyttiga näringsämnen än det raffinerade vetemjölet, det har dessutom ett lägre Gi-värde, vilket innebär att det inte  höjer vårt blodosocker på samma sätt som pannkakor med vanligt vetemjöl gör. Jag har dessutom ökat äggmängden i mina pannkakor vilket ökar proteinmängden, vilket i sin tur ökar mättnadskänslan. Detta gör att denna ugnspannkaka lämpar sig bra både som ett matigare mellanmål eller som en enklare lunch.

Vill du göra pannkakan ännu matigare så kan du exempelvis blanda ner lite stekt bacon eller fläsk, eller varför inte dina favoritgrönsaker.

Ugnspannkaka ca 4 portioner

5st Ägg
6dl Mjölk
1,5dl Mandelmjöl
3dl Dinkelsikt
100g Smör
2 Nypor salt

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225ºC

2. Bryn smöret i en kastrull, det ska bli gyllenbrunt men inte bli för mörkt. Ett tips är att vispa om lite då och då under tiden, annars bränner det lätt i botten av kastrullen och kastrullen blir väldigt svår att diska.

3. Vispa ut äggen i en rymlig bunke och blanda i hälften av mjölken tillsammans med dinkelmjölet och mandelmjölet. Blanda allt till en slät smet blank smet.

4. Tillsätt den resterande mjölken tillsamman med det brynta smöret och smaka av smeten med ett par nypor salt.

5. Smörj en lagom ugnsfast form (ca 30×20 cm) med lite smällt smör eller olja.

6. Häll pannkakssmeten i formen och grädda i ugnen i ca 15 minuter eller tills pannkakan har fått fin färg och stannat sig

7. Servera gärna pannkakan med lite färska eller rårörda bär eller varför inte med en god hemlagad jordgubbssylt.

Vill du göra vanliga tunna pannkakor så kan du hitta mitt recept här