Att göra en mandelbotten istället för en vanlig traditionell tårtbotten ger både tårtan en saftigare kärna och en god och behaglig mandelsmak som i många fall kan lyfta en tårta till en ny nivå. Mandelbottnen kan användas till allt ifrån goda moussetårtor och gräddtårtor till enklare varianter, där du bara toppar den med vispad grädde och lite färska bär eller frukt.
Mandelbotten
80g Rumstempererat smör
100g Socker
3st Ägg
3dl Mandelmjöl
1msk Bakpulver
1 Nypa salt
Saft och skal från en citron
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°c
2. Vispa smöret och socker luftigt med en elvisp eller vispmaskin.
3. Tillsätt ett ägg i taget under vispning och fortsätt vispa till en slät smörkräm.
4. Blanda mandelmjöl med bakpulver och en nypa salt och vänd ner mandelblandningen i smörkrämen.
5. Riv skalet från citronen (endast det gula) och tillsätt det tillsammans med juicen till mandelsmeten
6. Smörj en springform på ca 18cm i diameter och bred ut mandelkrämen i formen,
7. Baka av mandelbottnen på 175°c i ca 30 minuter, eller tills du kan sticka en sticka igenom utan att smeten fastnar på stickan.
8. Använd sedan mandelbottnen som bas till en tårta eller garnera med grädde och färska bär. Ska du inte använda bottnen i det närmaste kan den enkelt frysas in.
Lämna en kommentar