Choklad är inte bara väldigt gott och beroendeframkallande, det är även väldigt nyttigt för oss. Så även om denna kakan innehåller en hel del onyttigt socker som inte är bra för oss så innehåller den samtidigt en hel del nyttigheter från chokladen som b.la väldigt mycket av de skyddande antioxidanterna flavonoider som har visat sig vara god för vår hjärt och kärlhälsa. Choklad fungerar även som uppiggande och avstressande då fettet i chokladen sätter igång produktionen av serotonin och endorfin i hjärnan, som får oss att känna oss lyckliga och lugna. Choklad har även en bra inverkan på vårt blodsocker vilket gör att vi faktiskt enklare kan hålla vikten. Men en grundregel är att ju högre kakaohalt chokladen har desto nyttigare är den, så det är mörk choklad med hög kakaohalt som är att föredra, dessutom innehåller choklad med lägre kakaohalt mer socker som väger ut fördelarna. Choklad är även en bra källa till vitaminer och mineraler, b.la magnesium som stärker vårt immunförsvar och koppar som skyddar celler och vårt hjärta och samt ger vår hud en bättre lyster.
 
Denna kakan är toppad med en mjölkchokladtryffel men det går precis lika bra att toppa den med en mörk chokladtryffel, gjord på mörk choklad, på sån sätt blir kakan helt enkelt ännu nyttigare. Byt isåfall ut mjölkchokladen mot 200 gram mörk choklad eller tillsätt en halv deciliter extra grädde.

Chokladtryffelkaka ca 16 bitar

Chokladbotten
3st Ägg (160g)
2dl Socker (160g)
225g Smör
1,5dl Kakao
2dl Dinkelsikt eller vetemjöl
1 Nypa salt

Tryffel
250g Mjölkchoklad (ca 42% kakao)
1,5dl Vispgrädde
25g Smör

Gör så här

1. Smällt smöret i en kastrull. Vispa under tiden ihop äggen med sockret.
 
2. Blanda i det smälta smöret i ägg och sockervispet.
 
3. Blanda kakao och dinkelsikt och sikta i mjöl och -kakaoblandningen med hjälp av en finmaskig sil och rör ut till en jämn smet, tillsätt även en nypa salt.
 
4. Häll smeten i en bakpapperbeklädd springform (ca 25cm) och baka i mitten av ugnen på 175º i ca 12 minuter. Låt sedan kakan svalna
 
5. När kakan har svalnat så är det dags att göra chokladtryffeln. Hacka chokladen under tiden som du kokar upp grädde och smöret med vaniljen.
 
6. Häll först hälften av gräddsmöret över den hackade chokladen och rör ut den så gott det går, den kommer nästan se sprucken ut, men det är ingen fara, tillsätt sedan resterande mängd grädde och rör ut allt till en silkeslen tryffel. Genom att göra på detta viset så får du en lenare och rikare tryffel.
 
7. Häll tryffeln över chokladkakan och ställ svalt i några timmar, så att tryffeln kan stelna.
 
8. Servera sedan gröna kakan med rostad vit choklad eller nötter tillsammans med färska bär och lättvispad grädde.