Godis är tyvärr inget som är nyttigt, men genom att göra sitt egna godis, så kan man iallafall slippa alla de onaturliga ingridienserna som ofta förekommer i godis. Mina hallontoppar som är ett skumgodis är gjorda på riktiga hallon och utan varken färgämne, aromer eller konserveringsmedel.
Vi i Sverige är världsledande på att äta godis. Vi får i snitt i oss 18 kilo godis per person och år, det är ungefär dubbelt så mycket som snittet i EU. Det industritillverkade godiset är tyvärr inte bara en massa tomma kalorier bestående av socker och olika glukossirap, de är oftast även fullproppade med olika färgämnen, aromer, konstisensgivare och onaturliga fetter som framställts på kemisk väg. Godis och snacks har även visat sig vara väldigt dåliga för miljön, bara en påse skumgodis har lika stor klimatpåverkan som en portion fläskkött. Detta enligt en studie av SIK (Institutet för Livsmedel och Bioteknik) på uppdrag av Livsmedelsverket.
Men ibland vill man ju såklart unna sig något sött, varför inte då göra sitt egna godis, som faktiskt både är ganska lätt och kan göras mycket nyttigare än det godiset vi hittar i godishyllan i butiken, som sällan innehåller något nyttigt. Ett av få undantag är mörk choklad som har en positiv hälsopåverkan på oss om den inte överkonsumeras.
Till ca 40 hallontoppar
300g Hallon
6 blad gelatin (ca 10g)
40g Äggvita (från 1 stort ägg)
1,5dl Vatten
180g Socker (drygt 2dl)
0,5dl maizena
0,5dl Floorsocker
Frystorkat hallonpulvert
Gör så här
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa hallonen och passera dem i genom en finmaskig sil.
2. Reducera sedan ned hallonpurén till ca hälften återstår eller ca 70 gram, genom att låta hallonpurén koka på svag värme, se till att rör då och då, så att inte hallonpurén bränner vid.
3. Krama ur vattnet från gelatinenet och rör ned det i den varma hallonpurén.
4. Vispa äggvitan till ett vitt skum samtidigt som du kokar upp vattnet med sockret till 126º.
5. Häll den varma sockerlagen i äggskummet under tiden som du vispar på hög hastiget exempelvis med elvisp. Fortsätt sedan att vispa till en fast maräng (fast skum).
6. Tillsätt sedan hallonpurén till marängen under fortsatt vispning och fortsätt sedan att vispa på medelhög hastighet tills blandningen har svalnat och fått en så fast konsistens så att den går att spritsa.
7. Blanda maizena, florsocker och hallonpulver och strö lite av blandningen på en plåt beklädd med ett bakpapper.
8. Fyll en spritspåse med smeten och spritsar sedan små marshmallowstoppar på plåten.
9. Pudra hallontopparna med florsockerblandningen, så att de inte klibbar ihop med varandra.
10. Ta upp hallontopparna och skaka av överflödig florsockerblandning i en sil eller liknande. Hallontopparna förvaras sedan i en lufttät burk, tills de går åt.
Håller med om att vi äter på tok för mycket konstgjorda ämnen. Så verkligen tack för detta receptet, jag måste testa detta 🙂
Så kul att du gillar dem. Du får testa dem och berätta vad du tyckte om dem sedan.
Nu har jag testat dina hallontoppar. Svårt eftersom jag inte vet när det är 70 gram kvar – blev nog lite mer. Det blev aldrig 126 grader i vattnet men jag hällde på det ändå. Det kanske skulle ha kokat bort endel vatten för det blev lite simmigt. Det var ju skum innan sen skulle man vispa till skum igen – fattar inte riktigt där. Jag vill inte använda gelatin så jag tog vegegel som jag hade i hallonen. Nu har jag spritsat upp dem på en plåt och det börjar bildas blöta fläckar runt. Ska det inte in i ugnen? Jag stoppar in på 50 grader en timme får jag se om de stelnar lite – nu är det bara smet på plåten -god smet. Vi får nog äta den med sked! ;-/ Inte lätt recept för den som inte är van.
Vad kul att du testat. Det enklaste är om du har en digitalvåg, eller så är det bra att veta att 1dl väger ca100g. Det gäller att du först få till en bra maräng och därefter blanda i hallonpuren och fortsätta att vispa tills det stelnat och blivit svalt. Vet inte vad du använt för gel? Agar agar? Nej de ska inte bakas av, bara självtorka i rumstemperatur 🙂 Du får testa igen, så kanske det blir mer än god smet på plåten?
Mvh//Daniel
Ha ha, skam den som ger sig, nu blev det maneter. Goda men nästa gång ska de bli bättre. Tog riktig gelatin men vill inte slänga hallonkärnorna. Tycker det blir gott med lite knaster. Ska ta mindre mängd hallon tror jag…
Haha.. Ja det tar sig iallafall, nästa gång kanske det blir riktiga toppar då, 3e gången gilt. Tyvärr beror det nog på att du behöll kärnorna, då der gör massan för tung!
Mvh//Daniel