Mousse 1 Vit chokladmousse med vanilj
200g Vit chocklad
135g Färskost
265g Vispgrädde

Mousse 2 Blåbärsmousse
250g Blåbär
40g Socker
4st Gelatinblad
100g Färskost
200g Vispgrädde

Till ca 500g sockerpasta
400g florsocker
20g cocosolja
4 blad gelatin
4msk vatten
1/2dl Vit sirap
1msk Rapsolja

Gör så här
1. Smällt chokladen i grädden men se till att det inte kokar. Låt sedan chokladkrämen svalna, viktigt att den blir helt kylskåpskall.

2. Tillsätt sedan färskosten och vispa sedan upp moussen precis som vanlig vispad grädde. Nu är det bara att fylla tårtan. Denna moussen kan även göras på liknande sett med både mörk och ljus choklad, kom dock ihåg att det går åt lite mindre choklad desto högre kakaohalt chokladen har. Så använder du exempelvis en mörk 70 procentig choklad, så kan du minska ned mängden till ca 150 gram och om du använder en mjölkchoklad på runt 40 procent kakao så kan du minska ned till ca 175 gram choklad.

3. Blötlägg gelatinbladen. Mixa blåbären till puré.

4. Hetta upp en del av blåbärspurén försiktigt och smält gelatinet i den.

5. Blanda resterande blåbärsmos med socker och färskost. Häll sedan lite av blåbärsostblandningen ned i den varma blåbärs och  gelatinblandningen.

6. Häll sedan tillbaka allt i den kvarvarande blåbärsostblandningen (Detta görs för att gelatinet inte ska stelna för snabbt).

7. Vispa grädden till ett lätt skum och vänd försiktigt ned den i blåbärs och ostblandningen.

8. Ställ i kyl några timmar så att moussen får sätta sig något innan du fyller din tårta med den.

Sockerpasta
9. Sockerpasta är just vad det låter som, en massa socker. Det används främst för att göra fina dekorationer på en tårta men går även att använda för att täcka en tårta, istället för marsipan. Detta kan vara bra om du tex måste göra en mandel eller -nötfri tårta. Sockerpastan är ätlig, men då den mest består av socker, så är det väl inte det godaste att äta i för stora mängder. Tyvärr så är en köpt sockerpasta ofta fullproppad av onödiga tillsatser och innehåller även ofta den miljöförstörande  palmoljan. Den består också som oftast av den billigare och så omtalade glykossirapen som visat sig vara ännu ohälsosammare för oss än vanligt socker. Här nedan delar jag innehållet på sockerpasta från ett välkänt märke när det kommer till sockerpasta och bakingredienser .

Ingredienser: socker, glykossirap, palmkärnolja, glycerine E422, förtjockningsmedel: E466, E415, sojaemulgator E471, E322, smakämnen, konserveringsmedel E200, citronsyra E330.

En fråga man kan ställa sig är, varför kräver en produkt som till mestadels består av socker ett extra konserveringsmedel, socker är så vitt jag vet konserverande i sig? Nä då är det bättre att göra sin egna sockerpasta, både enkelt och helt fritt från tillsatser.

10. Lägg gelatinet i en gryta och tillsätt vattnet, låt sedan gelatinet svälla en liten stund, innan du försiktigt värmer upp det tills allt gelatin har smällt.

11. Tillsätt sedan kokosfettet och låt det smälta i gelatinet.

12. Sikta upp 350 gram  florsockret i en stor bunke, spara resten till senare och häll vätskan över.

13. Tillsätt den vita sirapen och arbeta till en vit, smidig deg.

14. Häll ut degen på en yta du pudrat med florsocker och knåda in lämplig mängd av det resterande florsockret. Ska sockerpastan användas samma dag eller dagen efter att du gjort den så kan du göra degen ganska fast och mättad med florsocker. Ska den däremot sparas i några dagar så håller den sig bättre och mer elastisk om du inte gör den lika fast.

15. Tillsätt rapsoljan mot slutet, det gör att sockerpastan blir mer lättarbetad. Förvara sedan sockerpastan väl inplastad i rumstemperatur eller i kyl om så vill.

Det går även enkelt att färga sockerpastan med valfri karamellfärg eller pastafärg om man så vill. Är man vegeterain så går det även att byta ut gelatinet mot agar agar, använd då ungefär dubbelt mängd agar agar jämfört med gelatinmängden i receptet.